Turvallisuusohjeita

Turvallisuusohjeita kaupankäyntiin NettiX-palveluissa

Ostajalle/vuokralleottajalle
Älä lähetä rahoja ennakkoon tuntemattomalle!

Maksun pyytäminen ennakkoon on usein merkki siitä, että kyseessä on huijausyritys. Sinulle saatetaan ehdottaa, että siirtäisit rahat esimerkiksi Western Unionin, MoneyGramin tai Escrow'n kautta tai pankkisiirrolla. Nämä vaihtoehdot ovat kuitenkin epäluotettavia, sillä ne mahdollistavat sen, että vastaanottajapuoli lunastaa rahat väärennetyllä henkilöllisyystodistuksella. Jos näin sitten käy, on rahojen takaisin saanti jälkikäteen todennäköisesti mahdotonta. Siksi suosittelemme, ettet koskaan lähetetä rahaa etukäteen.

Sinulle saatetaan myös ehdottaa maksutavaksi Paypal-maksua, jossa ostaja/vuokraaja toimittaa sähköpostiisi toimivan linkin. Viesti näyttää aidolta, mutta ohjaa sinut vain Paypalin näköiselle sivustolle. Älä siis koskaan siirrä rahaa Paypalin kautta tuntemattomalle ostajalle.

Lähettäessäsi rahaa ennakkoon tuntemattomalle vastaanottajalle otat tietoisen riskin.


NettiX ei toimi myyjänä tai vuokralleantajana!

Jos saat sähköpostiviestin, jossa sanotaan myyjänä, ostajana, vuokralleantajana tai vuokralleottajana olevan NettiX Oy tai sen yksittäinen palvelu, voit lähtökohtaisesti olla varma, että kyseessä on huijausyritys. NettiX ei toimi rahoittajana sen paremmin myyjille kuin ostajille. Jos epäilet viestin aitoutta, ota yhteys NettiXin asiakaspalveluun numeroon 0600-040 70.


Varo sähköisiä asiakirjoja

Meilitse vastaanotetut sähköiset asiakirjat, kuten kohteen paperit (todistus, rekisteriote, huoltokirja tms.), ovat helposti väärennettävissä. Ne eivät takaa kohteen omistajan henkilöllisyyttä, eivätkä ole todiste siitä, että kyseinen henkilö todella omistaa kohteen.


Myyjälle/vuokralleantajalle
Shekkihuijaus

Emme suosittele shekkiä hyväksyttävän maksuvälineeksi. Se saattaa olla katteeton. Jos kuitenkin vastaanotat shekin (usein ulkomailta), jonka summa on sovittua hintaa suurempi, kyseessä on mitä todennäköisimmin huijausyritys. Älä missään tapauksessa siirrä "ylimenevää" osaa takaisin, sillä shekki saattaa olla varastettu tai väärennetty.


Tietoturvariski sähköposteissa ('Phishing')

Vaikka sähköpostin lähettäjä näyttäisi tutulta tai muuten aidolta, ei siihenkään voi varmuudella luottaa. Lähettäjätiedot on nykytekniikoilla helppo väärentää. Näin toimivat usein huijarit, jotka pyrkivät saamaan haltuunsa luottamuksellista tietoa kuten luottokortin numeroita, salasanoja tms. tai harhauttamaan esimerkiksi tarjoamalla välimiespalvelua.


Kuinka osto/myynti/vuokraustapahtuma tulisi hoitaa?

Nettix Oy, NettiX-palvelut tai näiden henkilökunnat eivät osallistu millään tavoin kaupantekoon. NettiX ei seuraa osto- tai vuokrasopimustapahtumia, eikä niin ollen tiedä kaupan tai vuokrasopimuksen osapuolia. NettiX ei kerää eikä tarjoa tietoa ostajien luottokelpoisuudesta. Kaikki ostotapahtumat ja sopimukset ovat täysin ostajan ja myyjän välisiä. NettiX Oy:n toiminta-ajatus on tarjota käyttöliittymä ja palvelintila luokitelluille ilmoituksille. NettiX-sivustoilla voi kuitenkin esiintyä ulkopuolisten rahoituspalveluiden mainontaa.