Näin vuokratuloja verotetaan – katso esimerkit

Yksityishenkilöiden vuokraustoiminnan lisääntyessä myös verotusasiat kiinnostavat. Klapikoneen vuokralle laitto kiinnostaa, mutta mitä verotuksellisia asioita täytyy huomioida?

Klapikone odottaa jälleen vuositasolla kertaluonteista käyttöä. Koneesta olisi varmasti enemmän iloa muiden käyttämänä kuin puuvajan perukoilla toimettomana. Varsinkin lähialueelle kuljetuskin onnistuu varsin helposti. Kaikki siis puoltaa vuokrauksen puolesta. Eihän se ole vaikeaa!

Otetaan klapikoneesta hyvät kuvat, ladataan myyvä vuokrailmoitus ja sitten vaan otetaan vastaan vuokratuloja. Mutta oliko siinä kaikki?

Vuokratulo on ilmoitettavaa veronalaista tuloa, joten pari asiaa on syytä tiedostaa verottajan toimista. Verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen toteaakin, että yksityishenkilöiden vuokraustoiminta on lisääntynyt viime vuosina, ja se näkyy myös verotusasioihin liittyvissä kysymyksissä ja neuvonnan määrässä.

Täytyykö ilmoitus tehdä ihan pienestäkin vuokratulosta?

 - Mitään rajaa ei ole, eli ihan pienetkin tulot siis pitää ilmoittaa. Myös siinä tapauksessa vaikka toiminta olisi tappiollista.

Millainen veroprosentti koskee vuokratuloja?

- Veroprosentti vuokratuloista on 30 % (34 % 30.000 ylittävästä osasta)

- Arvonlisäveroa menee vain, jos vuokratulo ylittää 10 000 euroa.

Miten vuokratulojen ja vähennysten ilmoittaminen tehdään?

- Esitäytetyllä veroilmoituksella joka tulee yleensä seuraavan vuoden toukokuussa.

- Vuokratulot on kuitenkin aina ilmoitettava verottajalle niiden suuruudesta riippumatta.

Laitan klapikoneen vuokralle 25€/vrk. Sitä vuokrataan muutama kerta ja saan vuoden aikana 200€ vuokratuloa. Koneen huoltokustannukset ovat 50 euroa. Paljonko siitä menee veroa, ja mitä siitä saa vähentää? 

- Tulo 200 € - koneen huolto 50 €= nettotulos 150 €, veroa 30 % eli 45 €.

- Nettona verojen jälkeen jää käteen (200-45 €)=155 € jos koneen huoltoa ei huomioida.

Mitä jos itse käytän klapikonetta vuokraamisen lisäksi?

- Jos koneella on myös yksityiskäyttöä, niin 50 euron vähennys tehdään vuokrauksen ja yksityiskäytön suhteessa. Eli: jos yksityiskäyttöä on esimerkiksi 2 päivää, niin kokonaiskäyttöaika on 10 päivää (=8+2). Tällöin vähennyskelpoista 50 eurosta on vain 50 € x (8/10)=40 €.

Huomioidaanko klapikoneen hankintahintaa vähennyksenä ja miten?

- Jos klapikone on hankittu vuokrausta varten, niin sen hankintameno vähennetään vuosittaisina poistoina. - Jos klapikoneen hankintahinta on maksimissaan 1 000 euroa tai tekninen käyttöaika, enintään 3 vuotta saa sen vähentää kerralla.

- Jos kone on hankittu omaa käyttöä varten, niin poistoa tai vähennystä ei saa ollenkaan.

Tulosta saa siis vähentää siihen liittyviä kustannuksia, ja vähennykset katsotaan tapauskohtaisesti vuokrauksen määrästä riippuen?

- Jos vuokratulojen määrä on vähäinen, ei siihen liittyvää vähennystä välttämättä huomioida.

- Vähennykset esimerkiksi asuntovuokrauksen ja klapikoneen vuokrauksen välillä ovat periaatteessa samat, mutta käytännössä on eroja: vuokrattavaan asuntoon ja koneeseen kohdistuu erilaisia kuluja. Esimerkiksi klapikone voidaan joutua viemään huoltoon, mutta asunnosta taas maksetaan vastikkeita.

Entä jos vuokraan lastenrattaita, ja saan niistä 20 euroa vuokratuloa?

- Se on veronalaista tuloa, jolloin veroprosentti on 30. Vähennykset kuten klapikoneessa.

Lue myös samaa aihetta käsittelevä juttu: Mitä tulee huomioida verotuksessa, kun saat vuokratuloja

 
Teksti: Outi Suoranta
Kuva: 123rf

//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg