Viisi vinkkiä lasten teemajuhlien järjestämiseen

Moni perhe ulkoistaa lasten syntymäpäiväjuhlien järjestämisen ammattilaisille, mutta näyttävät teemajuhlat saa aikaan myös kotona – kaikkea juhlarekvisiittaa ei tarvitse ostaa kaupasta, vaan paljon voi tehdä itse tai vuokrata.

Taiteilijaäiti nauttii, kun saa visioida lastensa teemajuhliin oikean linnan tai 2,5-metrisen pyramidin

Kuvataiteilija Elina Kujansuu vastaa puhelimeen kotipihaltaan Nokian Sarkolasta. Hetki on hitusen paha, sillä työn alla on 2,5 metriä korkea pyramidi.

Pyramidi ei ole taiteilijan työprojekti, vaan rekvisiittaa perheen kaksosten Egypti-aiheisille teemasyntymäpäiville.

Vastaavaa on Kujansuiden pihalla nähty ennenkin. Elina ja Markku Kujansuu ovat rakentaneet lastensa teemajuhlien rekvisiitaksi vuosien varrella muun muassa kaksikerroksisen linnan, intiaanitiipiin, toteemipaalun ja ponitallin.

Jotain ihan muuta kuin mehukestit

Yhä useammassa suomalaisperheessä vanhemmat haluavat järjestää lapsilleen syntymäpäivänä jotain suurempaa kuin perinteiset mehukestit.

Moni ulkoistaa juhlien järjestämisen esimerkiksi sisäliikuntapuistoon. Jos aikaa ja intoa riittää, näyttävät teemajuhlat syntyvät kuitenkin myös kotona. 

Kujansuilla suuri kotipiha on toiminut lasten syntymäpäiväjuhlien näyttämönä jo monta vuotta.

- Teemajuhlat olivat alun perin esikoisemme ajatus, Elina Kujansuu kertoo.

Vanhemmat olivat järjestämässä kuusi vuotta täyttävälle pojalle ensimmäisiä lastenkutsuja, kun tämä ilmoitti haluavansa sirkusjuhlat.

- Ajattelin ensin, että voisin leipoa juhliin sirkuskakun. Homma kuitenkin karkasi vähän lapasesta, Kujansuu muistelee.

Juhlapäivänä esikoisen huoneen katosta riippui sirkusteltta. Lisäksi vanhemmat olivat innostuneet rakentamaan käsinukketeatterin, hankkimaan koko perheelle naamiaisasut ja maalaamaan valtaville pahveille erilaisia sirkusaiheisia pelejä ja muuta rekvisiittaa.

- Juhlien järjestäminen oli niin hauskaa, että emme enää malttaneet lopettaa.

Luova tekee itse tai vuokraa

Sirkusjuhlien jälkeen Kujansuiden pihalla on järjestetty muun muassa linnan juhlat, intiaanisynttärit, viikinkisynttärit ja partiosynttärit. Teemat on joka kerta tuotu näyttävästi esiin kaikessa aina tarjoiluista juhla-asuihin, koristeisiin – ja toisinaan myös linnojen tai pyramidien kaltaisiin massiivisiin rakennelmiin.

Suurimman osan juhlarekvisiitasta Kujansuut rakentavat ja askartelevat itse. Esimerkiksi naamiaisasuja on usein ostettu omaksi, koska niille on lasten leikeissä käyttöä pitkin vuotta. Joskus juhliin on haluttu jotain, mille ei myöhemmin ole tarvetta. Silloin villienkin ideoiden toteuttaminen on onnistunut vuokraamalla.

Kujansuiden juhlissa on ihasteltu muun muassa vuokrattua ponia ja järven jäälle pystytettyä, vuokrattua telttasaunaa. 

Käsistään vähemmän kätevän vanhemman voikin pelastaa se, että lastenjuhliin saa vuokrattua Suomessa jo melkein mitä tahansa pomppulinnoista popcorn- ja hattarakoneisiin. Paras tarjonta on pääkaupunkiseudulla, mutta myös maakunnista löytyy jo monenlaista.

Suunnittelu ja järjestäminen ovat osa hauskuutta

Kujansuilla lapset keksivät seuraavien syntymäpäiviensä teeman yleensä heti, kun edelliset juhlat ovat ohi. Varsinaiset valmistelutyöt alkavat perheessä viimeistään kuukautta ennen juhlapäivää. Elina Kujansuu arvioi, että keskimäärin yksien juhlien järjestämiseen menee viitisentoista täyttä työpäivää.

- Se kuinka isoja juttuja päätämme rakentaa, riippuu tietysti aina siitä kuinka kiireistä muu elämämme juhlien alla on. Esimerkiksi linnan juhlia varten rakensimme pelkästään linnaa aamusta iltaan kokonaisen viikon. Viime kevään partiojuhlien kanssa otimme vähän kevyemmin, emmekä alkaneet rakentaa pihalle mitään uutta, Kujansuu kertoo.

Teemajuhlien valmisteluissa ovat vanhempien lisäksi mukana aina myös lapset, jotka alkavat olla jo niin isoja, että pystyvät auttamaan melkein missä tahansa.  

- Synttäreiden järjestäminen on meillä vähän kuin joulunodotus. Iso osa hauskuutta on juhlan suunnittelu ja valmisteleminen, Kujansuu kertoo.

Vanhemmille teemajuhlien järjestäminen tarkoittaa lupaa leikkiä ja toteuttaa hullujakin fantasioita – onhan melko harvinaista, että pihalle saa rakentaa hyvästä syystä pyramidin.

Kerran Kujansuut kysyivät lapsilta, haluaisivatko he järjestää syntymäpäivänsä vaihteeksi Megazonessa.

- Vastaukseksi tuli todella pitkät, hämmentyneet katseet, Elina Kujansuu nauraa.

Viisi vinkkiä teemajuhlien järjestämiseen:

1. Kun juhlien teema on valittu, visioi mahdollisimman villisti, mitä kaikkea siihen liittyy – heittäydy lasten maailmaan.

2. Pienetkin visuaaliset jutut, kuten selkeän värimaailman valitseminen vaikuttavat paljon tunnelmaan.

3. Tuo juhlien teema tarjoilupöytään. Mieti, voisivatko keksit olla esimerkiksi muumioita tai sirkushevosia tai muuttaisitko muffinit paperipurjeilla viikinkilaivoiksi?

4. Pohdi, mitä pelejä tai leikkejä teeman ympärille voisi kehitellä? Linnanjuhliin sopivat keppihevosturnajaiset, ja partiosynttäreillä voit järjestää vieraille partiotaitokisat.

5. Kaikkea ei tarvitse ostaa juhliin kaupasta. Mieti mitä osaat ja ehdit tehdä itse, ja mitä voit vuokrata käyttöösi vain päiväksi tai pariksi.

 

Katso vuokrattavat kohteet lastenkutsuille täältä

 

Teksti: Kaisa Järvelä 

Ideoita juhliin
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg