Vesille venosen mieli – vuokraveneellä kaikkien

Haaveiletko kiireettömästä ja huolettomasta kesäpäivästä kirkkaasti kimaltavilla aalloilla? Suunnitteletko rakkaallesi yllätystä, joka ei hevin unohdu? Olisiko hauska taittaa kesäajan työmatkat hikisen ruuhkabussin sijasta vilpoisasti ja rennosti veneellä tai kajakilla meloen ja kuntoa kohottaen? Tarvitsetko veneen työkeikallesi vai haluatko kokeilla ennen kuin ostat oman veneen? Painaako satamassa tyhjän panttina lilluva kallis hankinta mieltä, kun et ehdi sillä vesille? Veneenvuokraus on helppo ratkaisu moneen tarpeeseen.

Veneen vuokraaminen tuo kaikille mahdollisuuden veneilyharrastuksen aloittamiseen. Alan yritykset tarjoavat palvelujaan niin merialueilla kuin sisävesistöjen kupeissa. Tyyppi-, koko- ja hintavaihtoehtojen riittää.

Veneenvuokraus onkin kasvussa, tietää Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

- Jakamistalouden suosio ja uudet vuokrausmuodot piristävät alaa. Perinteistenkin vuokraamojen veneet ovat huippukausina hyvin buukattuja, hän iloitsee.

Uusia vuokrausmuotoja on yksityisten venevuokraus. Veneen hankkiminen on usein iso investointi. Monesti venettä ehditään käyttää kuitenkin vähän, joskus esimerkiksi sairauden tai ulkomaille muuton vuoksi ei lainkaan. Vuokraamalla veneen väliaikaisesti pois saa sen pysymään kunnossa, ja vuokrarahalla kattaa hoito- ja muut kustannukset, kuten talvisäilytyksen.

- Veneen vuokraaminen on hyvä vaihtoehto myynnille. Vuokraaminen sopii toisille veneille paremmin kuin toisille.

Yksityishenkilöiden veneenvuokraus vaatii tällä hetkellä tietyntyyppiset katsastukset, mutta tulevaisuudessa tilanne muuttunee.

- Vesiliikennelain kokonaisuudistus on tulossa syksyllä lausuntokierrokselle ja eduskunnan käsittelyyn seuraavalla kaudella. Lakiuudistuksen myötä sääntely varmasti helpottuu, Pajusalo vakuuttaa.


Vuokraveneitä niin ammattikäyttöön kuin lomapäivästä nauttiville

Vuokralle saatavia veneitä on yhtä paljon ja monen tyyppisiä kuin on tarpeitakin.

Osa vuokraajista on eri alojen ammattilaisia, jotka tarvitsevat venettä työnsä vuoksi lyhemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Matka voi olla pitkäkin, kun remonttiporukka ajaa mökkisaareen, huvilalle kuljetetaan uutta jääkaappipakastinta tai kuvausryhmä suuntaa ulkoluodoille. Vuokraamojen kanssa voi monesti neuvotella erityssopimuksia erityistarpeisiin. Kaupunkien ja kuntien satamista puolestaan järjestyy venepaikkoja työmatkalaisille.

Huviveneilijöiden vuokrausinto on paljolti kiinni säästä. Sen on saanut huomata pitkään alalla toimineen helsinkiläisen Vmax Rentalsin toimitusjohtaja Eero Heininen.

- Kaunis sää näkyy meillä hitaammin, huono peruutuksina heti, hän kertoo.

Heinisen yrityksen asiakkaista 90 prosenttia on innokkaita ensikertalaisia, jotka haluavat kokeilla erilaisia veneilyelämyksiä.

- Monesti aloitetaan matalassa vedessä kulkevasta vesijetistä tai pienestä, sporttisesta Batmax-mallista, jossa istutaan vierekkäin. Ne ovat hyvin suosittuja. Vesille lähdetään useimmiten fiilistelemään, kalastajat ovat sitten erikseen. 


Kaikki valmiina, koulutuskin tarvittaessa

Vmax Rentalsin vuokraveneet ovat yrityksen omia, mutta monet firmat myös jälleenvuokraavat yksityisten veneitä. Vuokrahinnat vaihtelevat eri paikoissa jäsenyydestä päivä- tai tuntiveloitukseen. Veneen voi tilata vesille laskettuna tai trailerilla toimitettuna tai sen voi itse kuljettaa haluamaansa paikkaan. Kun veneet ovat huollettuja, jää asiakkaalle vain vaivaton ja edullinen veneilyn riemu, ilman omistamisen vastuita.

Luonnollisesti myös turvavarusteet, kuten liivit, ovat valmiina veneessä.

- Meiltä saa kaiken asiaan ja tilanteeseen kuuluvan lämpöpuvuista asti. Vesille lähtö on esimerkiksi lapsiperheille iso tapahtuma, jota suunnitellaan ja valmistellaan pitkään. Neuvomme mielellämme, mitä varusteita kannattaa ottaa mukaan, Heininen lupaa.

Mitään varsinaista koulutusta ja kokemusta veneen vuokraukseen ei vaadita.

- Ihmiset osaavat kysellä neuvoja, ja moni ostaa meiltä opastuksen ja koulutuksen mukaan. Jo tunnin ajelu yhdessä antaa hyvä pohjan. Vahinkoja sattuukin hyvin vähän. Helsingin edustalla on suojassa, kun ei heti ole avomerta vastassa, ja asiakkaat ajavat hiljaa. Niinpä kolareita tai kiville ajoja ei juuri satu.

Yhdestä petollisesta seikasta Heininen varoittaa.

- Tottuneetkaan veneilijät eivät aina hoksaa merkkejä ja nopeusrajoituksia esimerkiksi Helsingin Kruunuvuorenselällä ja muilla isoilla ulapoilla. Sakot ovatkin saattaneet tappaa ensikertalaisen idullaan olevan veneilyinnostuksen. Niinpä nopeusrajoituksiin kannattaa perehtyä jo etukäteen.

Katso tästä Nettivuokrauksen kautta vuokrattavat veneet

Teksti: Tuija Heikkilä

Kuva: Otavamedia

Lomaile kotimaassa
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg