Ups! Vuokraustoiminnassa sattui vahinko - korvaako vakuutus?

Yksityishenkilön lyhytaikaisessa vuokraustoiminnassa tavanomainen kotivakuutus riittää usein kattamaan vahingot. Tahallista ilkivaltaa tai varkauksia kotivakuutus ei kuitenkaan korvaa.

Oman asunnon tai mökin vakuutus 

Harkitsetko vuokraustoiminnan aloittamista? Varsinkin suurempia kohteita kuten asuntoa tai mökkiä vuokrattaessa kannattaa ensimmäiseksi olla yhteydessä omaan vakuutusyhtiöönsä, ilmoittaa vuokraustoiminnasta ja tarkistaa samalla vakuutuksen korvausehdot. 

Omaa kotia vuokrattaessa kotivakuutus kattaa vuokraustoiminnasta aiheutuneet vahingot siihen valitun korvaustason mukaisesti samalla tavoin kuin jos ne sattuisivat asunnon omistajalle. Tulipalosta tai vesivahingosta aiheutuneita vaurioita korvataan kotivakuutuksella tai sen vastuuvakuutuksella. Vakuutusturvaa voi täydentää erillisellä oikeusturvavakuutuksella, sillä kotivakuutukseen sisältyvä yksityishenkilön oikeusturva ei kata ansiotoimintaan liittyviä riitatilanteita. Tällaisen lisävakuutuksen vuosihinta on muutaman kymmenen euron luokkaa. 

Kun vuokrakohteena on loma-asunto tai kesämökki, kotivakuutus ei lähtökohtaisesti ole oikea vakuutus. Kattavamman turvan loma-asunnolle saa, kun ottaa vuokraustoimintaan tarkoitetun erillisen vakuutuksen, joka kattaa myös ilkivallan. Tällaisen lisävakuutuksen vuosihinta on tyypillisesti sadan euron luokkaa.

Tavaroiden vakuutus

Toiselle vuokrattu irtaimisto ei ole vuokralleantajan irtaimistovakuutuksen piirissä, vaan sitä koskee vuokralleottajan mahdollinen vakuutus. Joissakin vakuutusyhtiöissä tavarat ovat myös vuokralleantajan oman vakuutusturvan piirissä, mutta vahingon sattuessa huomioidaan vakuutuksen omavastuu sekä mahdolliset ikä- ja muut vähennykset. 

Arvokkaammat esineet kannattaa vakuuttaa erikseen. Lisävakuutuksilla on mahdollista korottaa omaa vakuutusturvaansa. Laaja irtaimistovakuus kattaa yleensä vuokralaisen vahingossa rikkomat kodinkoneet tai esineet. Esinevakuutusten kohdalla ei ole väliä, kuka vakuutuksen on ottanut - ratkaisevaa on, onko kyseiselle esineelle olemassa vakuutus, joka korvaa vahingon. 

Kannattaa harkita erillistä vakuutusta tapauskohtaisesti. Nettivuokraus.com ei ole vuokraustapahtuman osapuoli eikä korvausvelvollinen mahdollisista vahingoista. Vuokrasopimuksen ehdoksi voidaan kirjata, että vuokranottajan on vakuutettava vuokraesine. Vakuutuksen voi kuitenkin yhtä hyvin hankkia kumpi tahansa osapuolista.   

Nettimaksu turvana maksutilanteissa

Vuokralleantaja voi määritellä kohteelleen vakuusmaksun, jota voidaan käyttää mahdollisten korvausten kattamiseen. Nettivuokraus.comissa käytössä on Maksuturva Group Oy:n välittämä helppokäyttöinen maksutapa Nettimaksu, joka tuo turvaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. 

Nettivuokraus.comin kautta mökkiään vuokraava Pekka Kaukonen arvostaa sitä, että palvelulla on selvät käytännöt ristiriitatilanteiden varalle: "Vuokranantaja ei jää yksin, jos mökiltä esimerkiksi katoaa jotain. Myös vuokraajalla on turva, jos hän ei ole tyytyväinen. Nettivuokraus.com pitää molempien oikeuksista huolta. Kun vuokranantaja on hyväksynyt vuokrapyynnön, pitää vuokralaisen maksaa ensin varausmaksu ja loppumaksu muutama päivä ennen varauksen alkamista. Sen jälkeen saan tiedon Nettivuokraus.comista, että maksu on tullut ja voin luovuttaa avaimet turvallisin mielin. Tiedän, että vuokrarahat ovat tulossa". 

TEKSTI: Referaatti lehdistötiedotteesta 3.5.2019 / Alma Media Suomi Oy

Kuva: istock.com

//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg