Unohtumaton Karhunkierros

Karhunkierros on Suomen tunnetuin ja suosituin reitti, joka vetää vuosittain tuhansia kävijöitä Kuusamoon. Mikä tässä kontion taipaleessa viehättää? Lue koko juttu Seurasta.

Upeat reitit

Kuusamon reitistö on pitkällä kokemuksella suunniteltu ja opastettu - ensimmäinen retkeilyreitti Oulangalle tehtiin jo vuonna 1955. Kauniita kanjonireittejä pitkin mutkitteleva Karhunkierros on täynnä henkeäsalpaavia maisemia ja hienoja kasviharvinaisuuksia. Syksyllä reitit muuntautuvat upeiksi ruskaretkeilykohteiksi.

Päiväretkeilyyn soveltuva Pieni Karhunkierros on pituudeltaan 12 km. Päiväretkeilijöille on tarjolla runsaasti vuokramökkejä lähialueella. Iso Karhunkierros kulkee 80 km:n matkan aina Karhunkierroksen luontokeskuksesta Rukan kylään asti.

Vuokraa auto tai lähde reissuun matkailuautolla ja suuntaa kohti Kuusamon sykähdyttävää luontoa! 

Jylhät rotkomaisemat

Matkan varrella kulkija pääsee nauttimaan huikeista näkymistä Oulangan rotkolaaksossa. Rinteen jyrkkä pudotus ja kanjonin ammottava syvyys vetää kenet tahansa hiljaiseksi. Nämä vaaramaisemat ovat seurausta satojen miljoonien vuosien takaisista maanjäristyksistä. Vaeltaja voi laskeutua reittiä pitkin aina rotkon pohjaan asti, matalille kallioille, jonne lähes kaikki Pikku Karhunkierroksen kulkijat pysähtyvät ihailemaan maisemia.

Vuokraa retkeilyvarusteet Karhunkierrokselle. Mukaan tarvitset ainakin teltan, rinkan, makuupussin, makuualustan, retkikeittimen ja otsalampun.

Villit kosket 

Kuohunnan ääni kuuluu satojen metrien päähän asti. Lähemmäs tultaessa kuulostaa siltä kuin seilaisi hirmumyrskyssä valtameren aalloilla. Oulangan kansallispuiston kallioiden suojissa mutkittelevat kosket kuuluvat Karhunkierroksen upeimpiin nähtävyyksiin. Kanjonin pohjalla virtaava vesi puristuu ensin kapeaan uomaan ja syöksyy sieltä valtavalla paineella lähes kymmenen metrin matkan alaspäin. Tästä syntyy jyrinä, jonka mukaan Suomen suurimpiin vesiputouksiin kuuluva Jyrävä on nimetty. Jyrävä on liian vaarallinen laskettavaksi, mutta muutoin koskilla pääsee laskemaan tukevan kumiveneen kyydissä asiantuntevan oppaan avustuksella.

Kalaisat retkipaikat

Oulanka ja sen sivujoet Kitkajoki ja Kuusinki ovat oikeita kalastajan unelmapaikkoja. Ala-Juumajärven rannalta lähtee reitti Pikku Karhunkierrokselle, ensin riippusiltaa pitkin ja sitten mutkitellen alajuoksulle Kitkajoen varteen. Kitkan koskissa voi perhokalastaa taimenia, siikaa ja harjusta sekä uistella haukia ja ahvenia järvellä.

Vuokraa kajakki, vene ja kalastustarvikkeet järvelle. 

 

Lue Seuran artikkeli: Kuusamon kohisevat kosket.

Teksti: Nettivuokraus.comin referaatti Juha Kauppisen kirjoittamasta artikkelista.

Kuvat: Juha Kauppinen

Lomaile kotimaassa
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg