Tee pihastasi kesäkeidas – näin onnistut

Kesän edetessä kannattaa huolehtia oman puutarhansa kastelusta, jotta kasvit ja muut pihamaan istutukset säilyvät elinvoimaisina syksyyn saakka. Mistä muusta pihalla tulisi vedensaannin lisäksi huolehtia?

Maaperän  muokkaus

Kukoistavan puutarhan perusta on terve maaperä. Maaperän muokkaus kannattaa ajoittaa kuivaan ajanjaksoon, esimerkiksi keskikesään. Puutarhajyrsimellä maaperän muokkaus onnistuu vaivattomasti. 

Maaperä tarvitsee riittävästi ravinteita kasvaakseen, kukkiakseen ja tuottaakseen satoa.  Maaperä lannoitetaan joka vuosi. Keskikesällä ruukkukasveihin sekä monivuotisiin kasveihin soveltuu parhaiten kasvua edistävä, typpipitoinen lannoite. 

Nurmikko kuntoon

Sammaloitunut nurmikko on monelle epätoivottu näky pihamaalla. Nurmikon sammaloituminen johtuu valon puutteesta, liian tiiviistä kasvualustasta, liiallisesta maaperän kosteudesta ja happamasta kasvualustasta. Nurmikon ilmaajalla voidaan tehokkaasti ehkäistä sammaloitumista. Ilmaamisen jälkeen maaperän rakoihin haravoidaan hiekkaa.  

Nurmikon leikkaamisen A ja O on hyvä ruohonleikkuri. Loppukesä hidastaa nurmikon kasvuvauhtia, jolloin leikkauskertoja kannattaa vähentää. Älä leikkaa nurmea liian lyhyeksi - nurmi saattaa kuivuessaan palaa ja kellastua ikävännäköisesti. Liian pitkäksi jäädessään se taas on epäsiistin näköinen ja saa rikkakasvit villiintymään. Hyvä nyrkkisääntö on leikata kolmasosa pituudesta. 

Hellepäivänä nurmikon voi leikata iltasella, jolloin pinta ehtii mennä umpeen aamuun mennessä eikä kosteus ehdi kokonaan haihtua, kuten päiväsaikaan leikkattaessa. Jätä osa nurmijätteestä maahan - se antaa maalle ravinteita ja tasoittaa keskikesän lämpötilaerojen vaikutuksia.  

Rikkakasvien ja kuihtuneiden kasvien poistaminen

Nypi säännöllisesti kuihtuneet kukinnot - leikkaa myös kaksi kukinnon alapuolella olevaa lehteä. Ruohovartiset perennat leikataan kukkimisen jälkeen, jolloin ne ehtivät vielä kukkimaan loppukesästä. Perennat jaetaan syksyllä, eli revitään juurineen maasta ja istutetaan osiksi revittyinä uudelleen. Raivaussakset soveltuvat hyvin paksuvartisten istutusten leikkaamiseen.

Rikkaruohot on helppo poistaa kesähelteellä. Rikkaruohojen ja kuihtuneiden kasvien poisto sujuu parhaiten perinteisellä rikkalapiolla. Käy tämän jälkeen piha-alue läpi haravalla. Trimmerillä tai heiluriharalla saat tehokkaasti siistittyä kukkapenkkien reunukset. 

Patio tai terassi siistiksi

Rapujuhlat tulossa? Syksyn juhlia suunnittelevan kannattaa ajoittaa terassin puhdistus loppukesään. Terassi ei välttämättä vaadi lakkausta, kunhan pinta on puhdas ja siisti. Painepesurilla homma hoituu näppärästi.

Vuokraa muut puutarhavälineet.

Teksti: Nettivuokraus.com

Kuvat: istock.com

Oikeat työkalut remontointiin
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg