Tee äkkilähtö kotimaan luontoon

Tutustu eräoppaiden suosimiin luontokohteisiin Suomessa. Nämä 9 paikkaa jokaisen on nähtävä! Lue koko juttu Seurasta

Hatlamminsuo, Riihimäki

Hatlamminsuolle pääsee vain muutaman minuutin bussimatkalla suoraan Riihimäen juna-asemalta. Tämän kasvi- ja eläinkunnaltaan rikkaan suon varrelta löytyy myös laavu ja eväspaikkoja retkeilijöille. 

Jurmo, Saaristomeri

Jurmo on pieni saari Saaristomerellä, jossa kataja kasvaa ja kanerva kukkii. Jurmon karu, Lappia muistuttava luonto viehättää niin mukavuudenhaluista kaupunkilaista kuin kokeneempaakin eräretkeilijää. Saaristomerellä voi nähdä erikoisuutena alpakan - nämä laamansukuiset kaverit tuotiin saarelle aikoinaan kotieläimiksi. Saareen pääsee kätevästi Nauvosta kulkevalla yhteysaluksella. Jurmossa on myös mahdollisuus yöpyä paikallisessa majatalossa. 

Evo, Padasjoki

Padasjoen Evo on reititykseltään lähes seitsemänkymmenen kilometrin pituinen, lampien ja järvien ympäröimä luonnonsuojelualue. Tukevia pitkospuita pitkin pääsee kulkemaan myös lastenvaunuilla ja pyörätuolilla, joten paikka soveltuu kaikenkuntoisille ja -ikäisille luonnonystäville.

Orinoro, Leppävirta

Leppävirran Orinoro, paikallisten mukaan yksi Savon seitsemästä ihmeestä, on kuin vuorenpeikkojen asuinseutua. Suuren kallion syvän rotkon varjoisaan suojaan ei aurinko eksy - siksi siellä voi olla lunta jopa kesäkuussa. Jääkauden muovaama 20 metrin korkuinen seinämä on yksi vuorikiipeilijöiden lempipaikoista.

Koli, Lieksa

Kolin laelta avautuva näkymä, jota Ateneumissakin näytillä oleva Eero Järnefeltin taideteos "Syysmaisema Pielisjärvellä" kuvaa, maalaa kauniisti suomalaisen luonnon kansallisidyllistä maisemaa.  

Kolin huippujen kupeesta löytyy vaikuttava Ryläys-vaara, suuri jääkauden muovaama kiviputous. Jääputouksen vieressä on leiripaikka jossa on mahdollista yöpyä kodassa tai grillata nuotiopaikalla. Ryläys on reilun kahden kilometrin päässä Jeron parkkipaikalta, jonne on helppo tulla vaikkapa autolla. 

Litokaira, Ranua

Luonnon monimuotoisuus kukoistaa Litokairalla. Paikkaan pääsee helpoiten pieniä teitä pitkin autolla Pudasjärven tai Ranuan kautta. Jääkauden jälkeen syntyneet pohjalaiset suoalueet ja kiviset muinaisrannat eli pirunpellot tuovat ympäristöön jännää kontrastia. Suolammella voi nähdä niin kurjen, teeren, metsähanhen kuin muuttohaukankin. Syksyllä alue muuttuu oikeaksi marjastajan aarreaitaksi, kun suolla kukkii hillaa runsain mitoin. Mukaan kannattaa tällöin ottaa pitkävartiset kumisaappaat.

Haukkavuori, Ruokolahti

Haukkavuorelle pääsee patikoimalla kuntakeskus Simpeleen kautta kulkevaa 14 km:n pituista retkeilyreittiä pitkin. Haukkavuoren huippu on Etelä-Karjalan korkein kohta, josta avautuu historiallinen näkymä Pähkinäsaaren, Täyssinän ja Uudenkaupungin rajalinjakivelle. Vuorella näkyvät rajamerkit ovat peräisin 1700-luvulta, Uudenkaupungin rauhan alkuajoilta.

Kuusamo, Oulanka

Oulangan kansallispuistossa sijaitseva Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti, jonka  jylhät vaaramaisemat vesiputouksineen puhuttelevat jokaista retkeilijää. Kierroksia on kaksi, joista alkuperäinen on 80 kilometrin pituinen ja Pikku Karhunkierros 12 kilometrin pituinen. Lue juttu Karhunkierroksesta

Lentua, Kuhmo

Kuhmossa sijaitsevien Lentuan saarten ympäröimät kauniit kalliot ja upeat hiekkarannat ovat nähtävyyksiä, joiden ansiosta paikkaa kutsutaankin Lentuan Rivieraksi. Melontareitit ovat vailla vertaansa. Karhun, ahman tai peuran jäljet maassa kertovat omaa tarinaansa rauhaisasta luontoalueesta. 

Katso vuokrattavat mökit Nettivuokrauksesta.

TEKSTI: Nettivuokraus.comin referaatti Seurassa julkaistusta Vesa Mäkisen artikkelista.

KUVAT: 123rf.com

Lomaile kotimaassa
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg