Säästä aikaa ja vaivaa – vuokraa juhlatarvikkeet

Mitä jos päästäisit itsesi tällä kertaa helpommalla ja vuokraisit osan palveluista ja tavaroista?

Micu Mäkitalo muistaa edelleen oman hääpäivänsä vuosien takaa. Ne oranssit kuppituolit ja sen, ettei syönyt mitään koko päivänä. Tuore vaimo kulki pöydästä toiseen varmistamassa, että kaikki menee niin kuin hän suunnitteli. 

- Olen tuolloin varmaan istuttanut mieleeni kuvan tuolihupuista. Kaikki muu oli todella kaunista ja onnistunutta, mutta minä stressaantunut kaikesta huolesta. 

Mäkitalo on tuore juhlasuunnittelija ja Juhlakirsikka-yrityksen omistaja. Hänen palveluitaan tilaavissa on yhdistäviä ominaisuuksia: juhlien järjestäminen koetaan pakkona eikä suunnittelu pysy aikataulussa eikä budjetissa. 

- Vaikka ylioppilas- tai rippijuhlien päivämäärä on ollut jo pitkään tiedossa, niin silti havahdutaan järjestettäviin asioihin liian myöhään. Koskaan ei voi olla liian ajoissa, vaikka tuntuukin hassulta vuokrata katosta keskellä korkeimpia lumihankia. 

Mäkitalo muistuttaa, että juhlien järjestäminen puoliväkisin tai järjettömän stressin kyllästämänä ei kannata vaan tuolloin olisi syytä hengähtää hetki. Mäkitalo myöntää, että moni luulee, että juhlapalveluita tarjoavat maksavat paljon, joten itse tehdään mieluummin, vaikka puoliväkisin. 

- Monella on edelleen väärä käsitys palveluiden ostamisesta tai vuokraamisesta: vuokrattavat kalusteet ja tarvikkeet ovat aina hyvälaatuisia ja itse juhlasuunnittelijana mieluummin vuokraan kuin ostan, sillä rajalliset ovat minullakin varastointimahdollisuudet. 

Olit sitten aivan liekeissä tulevista juhlista tai lasket kauhuissasi päiviä seuraaviin juhliisi, ota tästä juhlasuunnittelijan vinkit talteen:

1. Kaikki lähtee juhlien pääsankarista:

mitä hän haluaa! Ratkaisevaa ei ole se miltä juhlapaikan kuva näyttävät Instagramissa, vaan se, millaiset muistot se jättää huomion keskipisteelle. 

2. Suunnittele hyvin ja luota ammattilaiseen:

Aikataulutus ja budjetti on haastava kaksikko; toinen pysyy hallussa mutta toinen lähtee käsistä. Pitopalvelun, siivoojan, valokuvaajan ja mahdollisen esiintyjän olisi syytä ensimmäisellä to do-listalla. Investointi on pieni, mutta tuo hermoille ja sukulaissuhteisiin selvää säästöä. Juhlien päähäärääjänkin pitää nauttia juhlista! Keittiön uumenissa ei kannata juhlia, eikä käyttää kesälomaviikkoa nurkkien puunaamiseen. Älä myöskään aliarvioi aikaa, sillä kun on tapana kulkea pikakelauksella eteenpäin aina kun on kiire. 

3. Koristelutaitoa ei löydy:

Mitä tehdä kun tilasta halutaan juhlava tai yhtenäinen mutta luovuudelle ei löydy taitoa tai aikaa? Vuokrattavana on erilaisia photobooth-seiniä tai ilmapallokaaria, jotka viimeistelevät vieraiden viihtyvyyden ja kuvamuistot juhlista. Erilaiset tusinatuolit saavat esimerkiksi tuolihupuilla kauniin yhtenäisen tyylin. 

4. Pieni kustannus, iso säästö:

Juhlasuunnittelijan ei tarvitse tehdä kaikkea, vaan hän voi vain tönäistä sinua oikeaan suuntaan, huomaaman reiät aikataulussa tai budjetissa. Hän saattaa pienellä panoksella pelastaa juhlapäiväsi. Apua voi vuokrata, vaikka vain kahdeksi tunniksi keittiöön auttamaan tarjoiluissa.

5. Mitä vaan voi vuokrata:

Kotona järjestettävissä juhlissa tulee väistämättä eteen lisätilan tarve ja se, mistä haalitaan tuoleja kaikille vieraille. Jos haluat järjestää kaikkien aikojen juhannusjuhlat kaveripiirille, niin mitään ei tarvitse hankkia itse: paljun, katoksen, äänilaitteiston, valot, tuolit, pöydät ja astiat. Näistä juhlista puhutaan pitkään!

6. Vieraiden mukavuus:

Kutsutut vieraat ovat melkein yhtä suuressa pääosassa kuin päivänsankari, joten heidän viihtyvyyteen on syytä panostaa. Liian ahtaasti kylki kyljessä monta tuntia istuvat häävieraat eivät ole hyväntuulisia, puhumattakaan siitä, että aurinko porottaa koko päivän niskaan. Tuskaisaa oloa helpottaa vuokrattavat lisäkatokset, keikkuva tuoli kaipaa vaikkapa erilaisia laattoja alustaksi. Oletko valmis panostamaan myös vieraiden viihtyvyyteen? 

7. Tilan säästäminen:

Ylimääräistä varastotilaa isolle katokselle ei autotallissa enää ole: kun vuokraat katoksen, astiat, paljun, 60 tuolia tai mitä tahansa, se palautuu juhlien jälkeen takaisin eikä sen jälkeen sille tarvitse enää uhrata ajatusta, miten saa mahtumaan varastoon tai kaappiin. 

Outi Suoranta
Kuva: 123rf

Ideoita juhliin
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg