Porakonetta lainaa... vuokraamassa

Moni on itsekin ollut tilanteessa, jossa käy raapimassa kaverin tai naapurin ovea työkoneen lainaamistarkoituksessa. Vuokraus käy yhtä vaivattomasti eikä enää tarvitse olla ikuisessa kiitollisuuden velkakierteessä.

Näen jo kaukaa odottavaa liikehdintää, ja ajan auton talliin. Naapuri seisoo jo vähän lähempänä, ja vaihdamme kysyvät katseet.
- Niin tuota, sitä vaan, että mitenköhän...
- Joo?
- Onkohan Matti kotona?
- Tulee vasta parin tunnin päästä.
- Aijaa. Onkohan Matin pora kotona?
- ……
- Voisin sitä tarvita…
- Enpäs muuten tiedä. Voin kysyä?
- Joooooo.

Soitto miehelle valistaa, että pora on hänen auton perässä.
Tämä on varsin yleinen tilanne. Ja aina kyse ei ole porasta. Se voi olla mitta, vasara, kolme naulaa ja vasara, hylsysarja, metri lautaa. Toivelista on loputon.

Työmiestä lainaamassa

Rakennusalan ammattilaisen koti on kuin löytötavaratalo, tai niin ainakin luullaan. Todellisuudessa lainaan halutaan työkalun lisäksi yleensä myös tekijämies. Ja näin menetän mieheni naapuriin koko illaksi. Palkkioksi hän saa yleensä oluen tai kaksi, ja kiukun siitä, että taas mentiin lankaan. Kynnys vuokrata on huomattavasti korkeampi kuin kaverilta lainatessa. Miksi ja mitä ratkaisuja kynnyksen madaltamiseen voisi olla?

1. Yleensä tarve iskee nyt eikä heti.
RATKAISU: Suunnittele etukäteen. Poraa ei ehkä tarvita samana iltana taulunaulan kiinnitykseen vaan hetken mietintätauko tekee hyvä. Työkalujen osalta vuokraajien käytössä on varauskalenterit, ja voit sitten samalla vuokraporaamisella kiinnittää koko talon taulut sekä tai ne kolme vuotta puuttuneet listat.

2.  Naapuriin on lyhyempi matka kuin vuokraamoon.
RATKAISU: Ei välttämättä. Yksityisten vuokrainto kasvaa, ja lähettyvillä voi olla useampikin työkone vuokralla huokeaan hintaan. Ja voihan olla, että naapurin kone on jo lainassa, etkä saa sitäkään.

3. Naapurille ei tarvitse maksaa.
RATKAISU: Miten niin kiitos riittää maksuksi? Ikuinen kiitollisuudenvelka vasta kalliiksi tuleekin, ja joudut tekemään vastapalveluksia ilmaiseksi. Entä jos lainakone meneekin rikki, ja joudut ostamaan naapurille täysin uuden koneen tilalle?

4. Kaveri lainaa helpommin.
RATKAISU: Kuinka helppoa on klikata kännykällä auki vuokraussivusto ja sopia haku- ja palautusajoista? Voit jopa valita laajemmasta valikoimasta, sillä naapurissa on vain yksi kone tai ei yhtään konetta tarjolla. Se ainoa kommuunipora jäikin kesämökille ja palautuu sieltä vasta viikon päästä, ja sinulla on akuutti poraamisen tarve? Mitä jos naapurikaupungissa onkin vuokralla kone paremmalla väännöllä?

5. Pora vaihtaa osoitetta.
RATKAISU: Toki naapurin poran voi ahkeran käytön jälkeen unohtaa palauttaa, mutta vuokrakoneet eivät jääkään nurkkiin pölyyntymään. Voit vuokrata koneen yhdeksi päiväksi, viikoksi, kuukaudeksi… ”Rakenna ja remontoi” -kohteetkin valmistuvat nopeammin kun vuokra-aika on rajallinen. Pääset näin kätevästi eroon myös ikuisuusprojekteista. 

Katso vuokrattavat työkalut tästä

Teksti: Outi Suoranta
Kuva: 123rf

//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg