Paljussa pipo päässä – voiko paljun vuokrata talvellakin?

Palju sopii tapahtumien keskipisteeksi myös talven juhliin. Paljun vuokraaminen on helppoa, kunhan muistaa varata tarpeeksi aikaa sen täyttöön ja veden lämmittämiseen. Kylmänä pakkasyönä paljun lämmössä on mukava jutella ja katsella tähtitaivasta.

Raumalainen Leena Javanainen on vuokrannut paljun viisi kertaa, ja tulee varmasti vuokraamaan uudestaankin.

– Minusta palju sopii nimenomaan kylmään ja pimeään vuodenaikaan. Olen vuokrannut sen aina loka–huhtikuussa. Nautin kontrastista, joka syntyy höyryävän lämpimän veden ja kylmän ilman välille. Kunnon pakkasella pitää vain muistaa lisätä lämmityspuuta usein. Sytyttelen kynttilöitä paljun ympärille, jossa on itsessäänkin jo tunnelmavalot, ja katselen kavereiden kanssa tähtitaivasta, Javanainen kertoo.

Joulu ja uusi vuosi paljun sesonkiaikaa

Jani Silventoinen Varsinais-Suomalaisesta ESC Paljupojat -vuokrauspalvelusta muistuttaa, että sopiva veden lämpötila on noin 38 astetta. Lämpöä mitatessa vettä pitää ensin sekoittaa, ettei pohjalle jää kylmää vettä.

– Jos lämpötila menee yli 40 asteen, se tuntuu jo aika tukalalta. Paljussa voi istuskella pitkäänkin, mutta välillä on hyvä jäähdytellä ja juoda vettä. Talvella on syytä pitää pipoa päässä ja varoa jäätyneen veden liukastuttamia pintoja paljun ympärillä. Talvella pikkujouluaika, joulu ja uusi vuosi ovat hyvin kysyttyjä, mutta muuten varaaminen onnistuu usein lyhyelläkin varoitusajalla, Silventoinen toteaa.

Kuutio vettä, kuuden tunnin lämmitys

Kuuden hengen paljuun menee noin kuutio vettä eli 1000 litraa. Sen valuttaminen puutarhaletkusta vie 1–2 tuntia, paineesta riippuen. Vesikuution lämmittäminen eristetyssä, kannellisessa paljussa vie 4–6 tuntia, jos vesi on noin viisiasteista. Lämmittämisen voi aloittaa ennen kuin palju on täynnä. Puuta tulee varata noin reilu puoli kuutiota. Tyypillinen paljun vuokrausaika on vuorokausi, joskus viikonloppu. Vuorokauden hinta on noin sata euroa.

– Hinta riippuu siitä, hakeeko asiakas paljun meiltä itse vai tuommeko sen perille asti. Lisäksi tarjoamme täyttö- ja lämmityspalvelua. Tyypillistä on kuitenkin, että asiakas itse hakee paljun, joka on pysyvästi peräkärryn päällä. Peräkärry ajetaan tasaiselle paikalle, joka kestää täyden paljun painon. Peräkärry ja palju tyhjänä painavat jo 700 kg. Peräkärryn tukijalat lasketaan tukevasti maahan ennen paljun täyttöä. Vesipisteen on oltava tarpeeksi lähellä, eikä ympärillä saa olla syttyviä materiaaleja. Kun maa on jäässä, on syytä miettiä etukäteen, mihin vesi juoksutetaan käytön jälkeen: pellolle, metsään tai kaava-alueella sadevesiviemäriin, Silventoinen muistuttaa.

Leena Javanainen oli etukäteen huolissaan siitä, että palju voisi kaatua.

– Se oli turha pelko, sillä tukijalat ovat tosi tukevat. Meillä on saunan vieressä laatoitettu alue, ja sinne olemme aina saaneet paljun pystyyn. Lopuksi palju tyhjennetään liittämällä pohjaan letku. Olemme juoksuttaneet veden tontin ulkopuolelle metsään, minne lämmin vesi imeytyy hyvin. Palju harjataan puhtaaksi ja huuhdellaan ennen palautusta. Kokemukseni mukaan hyvä ruoka, palju ja ystävät ovat hauskojen juhlien ainekset, Javanainen naurahtaa.

//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg