Paljujen vuokraus suosittua – omalla pihalla saa kylpeä ilman lupaa

Siirrettävän paljun voi vuokrata helposti omaan pihaan myös kaupungissa, mutta taloyhtiön alueella tarvitaan lupa. Vuokraajan kannattaa miettiä veden otto ja poisto, lämmitys sekä muut käytännöt etukäteen.

Vuokrattavia paljuja ja saunoja on tarjolla kohtuuhintaan ympäri maata. Pelkästään Nettivuokraus-verkkopalvelussa on tällä hetkellä lähes 250 eri ilmoitusta, joissa tarjotaan vuokralle erilaisia siirrettäviä paljuja, saunoja ja näiden yhdistelmiä. Esimerkiksi siirrettävien keskikokoisten paljujen päivävuokrat lähtevät noin 50 eurosta. 

Suurinta osaa siirrettävistä paljuista ja saunoista saa vetää tavallisella henkilöautolla ja B-ajokortilla. Poikkeuksen tekevät vain raskaammat kylpemisratkaisut, kuten XXL-kokoiset paljut sekä palju-sauna -yhdistelmät. Monet vuokranantajat tarjoavat kuljetusta lisäpalveluna.

– Paljujen vuokraus on lisääntynyt viime vuosina. Sesonki on huhtikuun puolivälistä heinäkuuhun. Yksityiset henkilöt hakevat meiltä paljun useimmiten itse, mutta yrityksille toimitamme paljut suoraan juhlapaikalle, kertoo vuokrausyritys Happy Beavers yrittäjä Mikko Tirronen.

Ennakointi säästää ikäviltä yllätyksiltä

 Vuokrattava palju tai sauna tarvitsee tasaisen alustan, johon on hyvä ajoväylä. Puulämmitteiset kylpemispaikat pitää paloturvallisuuden vuoksi sijoittaa vähintään kolmen metrin päähän puista ja rakennuksista, etenkin räystäistä.

– Taloyhtiössäkään paljun vuokraamiseen ei tarvita lupaa omalla pihalla, eli jos piha on määrätty osakashallintaan tai siitä on tehty hallinnanjakosopimus. Useimmiten esimerkiksi rivitalon takapihat ovat juridisesti taloyhtiön hallinnassa, jolloin myös lupa tarvitaan, muistuttaa Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen.

Vaikka kyseessä olisi oman talon, mökin tai asunto-osakkeen piha, kannattaa väliaikaisesta kylpemispaikasta ilmoittaa etukäteen lähinaapureille sekä tarvittaessa taloyhtiölle. Paljua ei myöskään saa kuljettaa esimerkiksi naapurin pihan kautta ilman lupaa. 

Veden käyttö ja lämmitys vaativat erityishuomiota 

Vuokrapaljun tai -saunan vesien täyttö ja lämmitys ovat vuokraajan tehtäviä. Esimerkiksi 6–8 hengen paljuun tarvitaan vettä yli 1500 litraa. Täyttöön ja lämmittämiseen kuluu yleensä useita tunteja. Puulämmitykseen pitää varata riittävästi polttopuuta, useimmissa tapauksissa kymmeniä kiloja.

Vuokraajan on syytä miettiä etukäteen mistä iso vesimäärä otetaan ja mitä se maksaa. Taloyhtiössä veden kulutuksesta ja maksuista pitää sopia erikseen, ellei käytössä ole huoneistokohtaista vesimittaria. Paljun voi täyttää puutarhaletkulla tai järvestä uppopumpulla, jonka saa usein mukaan vuokrapakettiin. 

Käytettyjä vesiä ei saa laskea suoraan vesistöön. Jos vettä ei ole puhdistettu kemikaaleilla, sen voi imeyttää maahan. Jos vedessä taas on kemikaaleja, vesi pitää johtaa viemäriverkkoon.

 

Tiedote on julkaistu 26.6.2019. Lisätietoja antaa: 

Linda Tverin

Tuotepäällikkö, jakamistalous

Puh. 040 569 2856

 

Tiedotteeseen on haastateltu Happy Beavers -yrittäjä Mikko Tirrosta, Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnöstä sekä Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Kerästä. Kuva: Happy Beavers Oy.

Tietoa julkaisijasta:

Nettivuokraus on Suomen suurin ja monipuolisin vuokraamisen markkinapaikka, josta yritykset ja kuluttajat voivat vuokrata tarvitsemansa tai antaa tuotteitaan vuokralle. 

 

Lomaile kotimaassa
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg