Palatko halusta päästä puuhastelemaan omalla mökillä? Muista kilpailuttaa ja vertailla lainat

Suppailu, puutarhan kuokkiminen, nikkarointi ja klapien teko tuntuvat parhaimmalta ikiomalla mökillä. Mökkikauppa käy yhä kuumana, kenties jopa kuumempana kuin koskaan. Nyt kesämökiltä vaaditaan kuitenkin jo kunnon mukavuuksia, ja kyseessä onkin usein pikemminkin kakkosasunto kuin perinteinen kesämökki. Mukavuuksien lisäämisen ja suuren kysynnän myötä hinnatkin ovat nousseet, ja harva voi ostaa kesämökkiä ilman lainaa.

Kaupallinen yhteistyö: Summarum

Mökkilaina on hyvä kilpailuttaa valmiiksi, koska parhaiden kohteiden myyntiaika on lyhyt. Lainan ollessa valmiina ei unelmien kohde pääse menemään sivuun ja kaupat voidaan lyödä nopeasti lukkoon.

Laina pankista vai muualta?

Lainamarkkinoilla on pitkään ollut vallalla hakijoiden markkinat, sillä lainaa voi hakea monesta paikasta. Lainatarjous pyydetään yleensä myös omasta pankista, mutta silloin tarvitaan tarkat tiedot mökistä, johon lainaa haetaan. Mökki toimii silloin lainan vakuutena.

Pankki ei aina ole se itselle sopivin vaihtoehto, ja myös täysin vakuudettomia lainoja kesämökkiä varten on tarjolla. Yksityisten luotonantajien valikoimista löytyy jo isompiakin lainoja, joilla unelmien kesämökin voi saada rahoitettua. Lainatarjonnassa on kuitenkin niin runsas valikoima, että ilman kilpailutuspalvelua eri vaihtoehtojen vertailu voi tuntua työläältä.

Lainan kilpailutus käy nopeasti

Erilaisia lainojen kilpailutussivustoja on runsaasti tarjolla netissä. Niistä esimerkiksi Summarum.fi-lainavertailusivusto on täysin kotimainen, ja palvelu on saavuttanut luotettavan maineen niin luotonantajien kuin lainanhakijoiden joukossa. Palvelua hyödyntävät jo kymmenet luotonantajat, ja tuhannet hakijat ovat olleet tyytyväisiä yksinkertaiseen hakemukseen ja nopeisiin lainatarjouksiin.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Summarumin hakemuksessa kysytään hakijan perustiedot, tulo- ja menotiedot sekä toivottu lainasumma ja laina-aika. Isommissa mökkilainoissa kannattaa lainaa harkita yhdessä samassa taloudessa asuvan henkilön kanssa, jolloin rinnakkaishakijan mukaan saaminen voi tuoda edullisemman tarjouksen ja isompi laina myönnetään helpommin.

Hakemuksen täyttämiseen menee vain muutamia minuutteja, ja tarjoukset tulevat suoraan sähköpostiin, josta niitä on helppo vertailla keskenään. Tarjousten vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota kustannusten lisäksi myös lainan muihin ehtoihin, koska kesämökkiä hankittaessa lainasumma on melko suuri, laina-aika on usein pitkä, ja elämä voi aina aiheuttaa yllätyksiä.

Edullinen laina on myös joustava

Yksityiset luotonantajat tarjoavat yleensä lainaa kiinteällä korolla, kun taas pankit sitovat koron markkinatilanteen mukaan muuttuvaan Euriboriin.

Paitsi että edullinen laina on todellisilta vuosikustannuksiltaan halpa, se on myös joustava. Elämän yllättäessä se sisältää mahdollisuuden lyhennys- tai maksuvapaisiin kuukausiin, ja nämä on eritelty lainan ehdoissa. Niihin kannattaa perehtyä huolellisesti, jotta tietää, millä perusteilla näitä kuukausia voi hyödyntää ja aiheutuuko siitä kustannuksia.

Huomioitavaa on myös, että lyhennysvapaana kuukautena lainasta maksetaan vain lainan korot, kun taas maksuvapaa kuukausi siirtää maksua sekä koron että lyhennyksen osalta kuukaudella eteenpäin pidentäen näin maksuaikaa. Joskus voi olla mahdollista neuvotella myös lainan ehtoja kokonaisuudessaan uudelleen kesken laina-ajan, mutta kaikilla lainojen tarjoajilla ei tätä vaihtoehtoa ole.

Takaisinmaksuturva tuo huolettomuutta laina-aikaan

Osa luotonantajista tarjoaa myös lainoihin erillisiä lisäpalveluja, kuten takaisinmaksuturvaa. Toisilla se voi kuulua automaattisesti isompiin lainoihin, ja tämä kannattaa selvittää lainatarjouksen ehdoista.

Takaisinmaksuturva on yleensä erillinen lisäpalvelu, jolla voidaan taata lainan takaisinmaksu sairauden, työttömyyden tai kuoleman varalta. Sitä kannattaa harkita etenkin kalliimpien kesämökkiostosten kohdalla.

Alustava lainatarjous ei ole sitova

Kilpailutuksen kautta saadaan alustava lainatarjous, joka ei velvoita hakijaa vielä hyväksymään lainaa. Lainoja kannattaakin vertailla rauhassa ja huolellisesti, jotta löytää itselleen sen edullisimman vaihtoehdon. Kilpailutus on hakijalle aina maksuton ja korot elävät jatkuvasti, joten tarjouksia kannattaa kysellä säännöllisesti, vaikka vielä ei sopivaa kesämökkikohdetta olisikaan näköpiirissä.

Laina kannattaa joka tapauksessa hakea valmiiksi, koska tänä päivänä mökkikaupassa nopeus on valttia. Haluttuja kohteita myydään hyvin nopeasti, ja kun laina on valmiina, päästään kaupantekoon helpommin ja heti. Keväällä ja kesällä mökkejä ostetaan eniten, mutta kauppaa käydään myös ympäri vuoden - etenkin talvikäyttöön soveltuvista kohteista.

Lainatarjous hyväksytään omilla pankkitunnuksilla

Netissä haettu lainatarjous on helppo ja nopea hyväksyä omilla pankkitunnuksilla ja muutamalla klikkauksella, jotka toimivat sähköisenä allekirjoituksena. Lainatarjous hyväksytään luotonantajan ohjeiden mukaan ja hyväksymisen yhteydessä toimitetaan mahdollisesti tarvittavat liitteet - nekin sähköisesti luotonantajan palvelua hyödyntäen.

Luotonantajat hyödyntävät palvelussaan vahvasti salattua yhteyttä, joten tietojen lähettäminen on suojattua ja rahaliikenne molempiin suuntiin sujuu turvallisesti. Kun laina on molemmin puolin hyväksytty, saa hakija yleensä vielä ilmoituksen, kun laina on nostettavissa. Hyväksymisen yhteydessä lainasopimuksesta tulee myös sitova ja hakija voi nostaa lainan omalle tililleen.

Kauanko kilpailutusprosessi kestää?

Lainojen kilpailutus ei loppujen lopuksi vie juurikaan aikaa, koska prosessi on pitkälle automatisoitu. Hakemuksen täyttäminen vie joitakin minuutteja, jonka jälkeen tarjoukset tulevat nopeasti omaan sähköpostiin. Kaikkein eniten aikaa todennäköisesti kuluu tarjousten läpi lukemiseen ja harkitsemiseen, mutta parin tarjouksen lukemisen jälkeen siihenkin tulee rutiini, ja paras vaihtoehto on helppo löytää selkeästi esitetyistä tarjouksista.

Lainan hyväksymiseen luotonantajan puolelta voi kulua pari päivää, koska yleensä hakemuksia käsitellään arkipäivisin ja pääasiassa virastoaikaan. Silti nopeimmillaan laina voi olla hyväksytty ja nostettavissa jopa samana päivänä. Eri pankkien välillä voi joskus esiintyä pientä viivettä ennen kuin rahat näkyvät omalla tilillä, mutta yleensä ei 24 tuntia pidempää. Käytännössä lainojen kilpailuttamiseen kannattaa varata pari arkipäivää aikaa, jotta löytyy varmasti edullisin tarjous kesämökkiä varten.

Lomaile kotimaassa
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg