Kuluttaja voi innostua ottamaan tai antamaan tavaroita vuokralle silloin, kun hinta ja vuokraustapahtuman vaatima vaivannäkö ovat kohtuullisia ja molemmat osapuolet hyötyvät vuokraustoiminnasta. Mitä kalliimpi tuote on ostettuna, sitä innokkaammin sitä halutaan vuokrata.
Nettivuokraus.com -sivuston vuokrauspalvelut on avoin myös yksityishenkilöiden ilmoituksille. Entä mitkä syyt saavat kuluttajia laittamaan vuokralle omia tavaroitaan ja mikä vuokraamaan? Tehokkaampi käyttö on selvästi suurin motiivi, sillä vuokrattavaksi annetaan tavaroita joita itsekin tulee käytettyä harvemmin. Näin ne hyödyttävät selvästi muitakin ja tulevat tehokkaampaan käyttöön kuin naapuruston tai pienemmän piirin lainausringissä, ja siinä sivussa voidaan kattaa kuluja ja tienata. Taustalla on myös syvä luottamus toista kohtaan, sillä jo suomalaisille tutussa lainauskulttuurissa toisten tavaroita kohdellaan kuin omia.
Varsin uutena motiivina houkuttaa palvelun yhteisöllisyys. Vuokrattavat tavarat ovat myös pois tukkimasta rajallista säilytystilaa.
Kysyimme kahdelta kulutustutkijalta mikä saisi kuluttajat innostumaan laajemmin vuokraamisesta ja ennustamaan, millainen tilanne on viiden vuoden päästä.
Kolmas osapuoli avuksi
Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen vastuullinen dosentti Minna Lammi vastaa Cambridgen yliopistolta, jossa hän on tutkimustöissä jo toista vuotta. Lammi myöntää, että vuokraamisen ja vuokralle laiton pitäisi olla suoraviivaista ja helppoa. Kyse on myös luottamuksesta: saanko varmasti maksun ja mitä jos vuokrattava tavara hajoaa.
- Vuokrattavan laitteen tai tavaran pitäisi myös olla parempi suhteutettuna ostohintaan. Lienee edelleen totta, että lainaamalla tavara ei parane.
Lammi toteaa, että suomalaiset ovat jo tottuneet maatalousyhteiskunta-ajoista tuttuun antamisen ja jakamisen kulttuuriin, ja tavarat lähtevät helposti kiertoon kavereiden ja sukulaisten kesken. Tähän ei kolmanneksi pyöräksi ainakaan vielä mahdu vuokrausmahdollisuutta.
- Yksityiseltä yksityiselle vuokrausmahdollisuuden tarjoaminen vaatii ympärille kolmannen osapuolen, ja samalla aukeaa tälle kolmannelle kädelle ansaintamahdollisuus.
Pieni vaiva, iso palkkio
Iso-Britanniassa vuokrausinto on Lammin mukaan suomalaista vilkkaampaa, mutta toki kulttuurisia eroja löytyy. Britanniassa vuokramarkkinat vaihtelevat tuotekohtaisesti ja ovat erilaiset kuin Suomessa. Lammilla on omakohtaisiakin kokemuksia kodin laitteiston vuokraamisesta, tosin yrityksen kautta.
- Koin, että puoleksi vuodeksi ei kannata ruutua ostaa, joten vuokraliikkeen miehet kantoivat television sisään. Kuukausimaksuun sisältyi tv-lupamaksukin, ja vuokra-ajan päätyttyä se haettiin pois. Minun ei tarvinnut tehdä itse muuta kuin hoitaa maksu.
Lammi antaa hyvänä esimerkkinä Airbnb -palvelun, joka toimii suoraviivaisesti: pienestä vaivasta saa kiitettävän palkkion, jolloin positiivinen kokemus madaltaa kynnystä vuokrata uudelleenkin.
- Varmasti vuokraamisen suosio tästä edelleen kasvaa, kun järkiperäinen kulttuuri ottaa käsitteen omakseen, ja erityisesti vuokrauspalveluja käyttävät ekologiseen elämään sitoutuneet ja nuoret aikuiset kertovat positiivisista kokemuksistaan muillekin.
Halu olla omavarainen
Terhi-Anna Wilska, kulutustutkija ja professori Jyväskylän yliopistolta toteaa, että kuluttajia vaivaa tiedonpuute vuokraukseen liittyvissä yksityiskohdissa. Moni kokee vuokralle laiton jopa niin hankalana, että mieluummin antaa tai myy pois vähän käytettyjä tavaroita.
- Vaikeasti kuljetettavat tavarat koetaan hankaliksi laittaa vuokralle, ja siitä koetaan koituvan enemmän harmia kuin tuloja. Tällöin kehitetään lähipiirille tai naapurustolle pienempi lainauspiiri joka kyllä toimii.
Wilska myöntää, että suomalainen tapa omistaa on tiukassa, ja kulutusyhteiskunta on vielä sen verran nuorta, että on tavallista edelleen omistaa itse kaikki ja olla siten omavarainen.
- Myös hajanainen asutuskulttuuri tukee tätä käsitystä.
Wilska muistuttaa, että vielä hiljattain Suomi oli verrattain köyhä maa ja varastointikulttuuri tukee erilaisen rompetavaran säilytystä. Muissa maissa vaihtuvuus on vilkkaampaa, ja väliaikaisratkaisut majoituksen ja muun tavaran omistamisen suhteen huomattavasti yleisempää. Suomessa on voimakas asunnonomistamisen kulttuuri, eikä vuokraustoiminnan laajaan pyörittämiseen löydy tarpeeksi asiakaskuntaa.
- Toki pinnalla on myös vääriä pelkotiloja. Moni luulee, että vuokralle laitto tai vuokraaminen vie paljon aikaa ja energiaa, ja on vaivattomampaa vain myydä tai antaa ylimääräiset tavarat pois.
Teksti: Outi Suoranta
Kuva: 123rf
Lue myös: