Onko pakko omistaa porakone, jos sitä tarvitsee minuutin vuodessa?

Suomalaisilla on yli 2,6 miljoonaa porakonetta, joista joka viides on käytössä vain kerran vuodessa tai harvemmin. Nettivuokraus.comin laatimassa kyselytutkimuksessa selvisi muun muassa, että noin 245 000 käyttäjää olisi valmis vuokraamaan porakoneen tarvittaessa.

Lapin yliopistossa 2017 tehdyn väitöskirjan mukaan keskiverto suomalaisperhe omistaa noin 10 000–50 000 tavaraa. Niistä suurta osaa käytetään vain muutaman kerran vuodessa tai harvemmin. Rahankäytön ja ympäristön kannalta tavaran vuokraaminen on usein järkevämpää kuin sen ostaminen. Vuokratessa vuokralleantaja saa lisätuloja vähän käyttämästään tavarasta ja vuokralleottaja säästää rahaa tavaran ostamiseen verrattuna.

– Yksityisten ihmisten välinen vuokraaminen kasvaa vuosi vuodelta. Vertaisvuokraus on monelle keino ansaita lisätuloja tai säästää rahaa. Motiivina on myös välttää turhan tavaran ostamista ympäristösyistä tai ihan vaan siksi, ettei harvoin käytetyille tavaroille ole kodissa tilaa, kertoo Nettivuokraus.comin tuotepäällikkö Linda Tverin.

Nuoret koulutetut kaupunkilaiset halukkaita vuokraamaan

25–34 -vuotiaat ovat yleensä halukkaimpia vuokraamaan ostamisen sijaan. Johtavassa asemassa olevat ja toimihenkilöt ovat hieman halukkaampia vuokraamaan kuin työntekijät, yrittäjät tai eläkeläiset. Ehkä hieman yllättäen työttömät ja opiskelijat eivät ole kovin innostuneita vuokraamisesta. Vuokraaminen kiinnostaa sitä todennäköisemmin, mitä suuremmassa kaupungissa henkilö asuu - tuloluokista puolestaan tavaroiden vuokraamiseen suhtautuvat myönteisimmin keskituloiset. 

Kesämökki kyllä, matkalaukku ei

Suosituimpia vuokrattavia kohteita ovat loma-asunnot ja autot. Lähes 400 000 suomalaista on jo kokeillut loma-asunnon vuokraamista ja yli 600 000 olisi kiinnostunut loma-asunnon vuokraamisesta tulevaisuudessa. Auton puolestaan on vuokrannut vajaa 100 000 suomalaista ja kiinnostuneita olisi noin 200 000.

Vähiten kiinnostuneita suomalaiset ovat pelikonsolien, matkalaukkujen sekä lasten rintareppujen vuokraamisesta. Pelikonsolit ilmeisesti ovat niin ahkerassa käytössä, ettei niitä haluta vuokrata. Rintareput ja matkalaukut puolestaan koetaan niin henkilökohtaisiksi, ettei niitä haluta ottaa vuokralle siitä huolimatta että niiden käyttöaste jää monessa taloudessa hyvin vähäiseksi. 

Kyselyn toteutti Nettivuokraus.comille Bilendi Oy elokuussa 2019 käyttäen Bilendin kansallisesti edustavaa paneelia ja siihen vastasi 1000 käyttäjää.

Teksti: Nettivuokraus.com

Kuva: 123rf.com

//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg