Neljä työvälinettä tapetointiin

Tee-se-itse -remontoija voi onnistua tapetoinnissa yhtä hyvin kuin kokenut ammattilainen. Parhaimmillaan tapetointi on mukavaa puuhaa.

Uuden tapetin valinta on hauskaa ja innostavaa. Muista hankkia myös tarvittavat työvälineet hyvissä ajoin. Pintakäsittelyalan opettaja Marja Viitaniemi Turun ammattiopistosta kertoo, mitkä neljä työkalua tarvitset.

•Vatupassi 
Tapetoinnissa ensimmäisen vuodan asettelu on ratkaisevan tärkeää. Älä luota siihen, että seinä tai katon kulma ovat suoria!

•Tela
Liisteri levitetään seinälle telalla. Tela ei ulotu aivan nurkkiin, joten apuna on hyvä olla sivellin.

•Tapettilasta tai -harja
Kun tapetti on asetettu seinälle, se painellaan kunnolla kiinni tapettilastalla. 

•Katkoteräveitsi
Kun tapetti on paikallaan, leikataan ylimääräiset pituudet tai leveydet katkoteräveisellä. Varaa myös vaihtoteriä, sillä tylsällä terällä tulee huonoa jälkeä. 

Lisäksi tarvitaan kevyet tikkaat. Hyvä työvalo on tärkeä. Varsinkaan talviaikana kodin valaisimet eivät välttämättä anna riittävästi valoa seinälle. Tikkaita ja valaisimia ei tarvitse hankkia omaksi, sillä niitä saa työvälinevuokraamoista.

Käyttökelpoisia tarvikkeita ovat myös sivellin, lyijykynä ja sakset. Puhdasta vettä ja sientä voidaan tarvita ylimääräisen liisterin pyyhkimiseen. 

Tarvitaanko tapetointipöytää?

– Tapetointipöydän käyttö on vähentynyt uusien tapettilaatujen myötä, kun liisteriä ei tarvitse levittää tapettiin. Tapetin mittaaminen ja leikkaaminen ei välttämättä vaadi pöytää. Kunnollinen alusta lisää kuitenkin työskentelymukavuutta, ja pöytää voi harkita, jos tapetoi kerralla enemmän, sanoo Viitaniemi. 

Tapetointipöydän vuokraaminen on kotiremontoijalle kannattavaa, sillä ammattilaisten käyttämät työtasot voivat olla hintavia.

Muuttovälineitä
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg