Nämä viisi asiaa muuttavat mökkiloman painajaiseksi – lue miten vältät yleiset virheet

Viikko vuokramökillä on monelle kesän odotettu kohokohta. Unelma rentouttavasta lomasta muuttuu kuitenkin helposti painajaiseksi, jos matkaan on lähdetty epärealistisin odotuksin tai perheenjäsenten toiveet siitä mitä mökillä tehdään paljastuvat keskenään täysin erilaisiksi. Asiantuntijoiden vinkeillä karikot on onneksi mahdollista välttää. Listasimme viisi yleistä loman pilaajaa ja keinot, joilla niistä selviää kunnialla.

 

1. Kaupungissa kyteneet perheriidat puhkeavat lomalla avoimeksi sodaksi

- Puolison käytöksen aiheuttamat epämiellyttävät tunteet tulee arjessa usein ohitettua, koska niitä ei ehdi tai jaksa alkaa selvitellä. Ihminen myös välttää kohtaamasta epämiellyttäviä ja vaikeita tunteita. Mökillä on aikaa vai olla, joten arjessa ohitetut ajatukset, tunteet ja kokemukset nousevat helposti mieleen. Tällöin pienikin asia saattaa ryöpsähtää isoksi riidaksi, selittää psykologi Anna Salmi Väestöliiton parisuhdetiimistä.

- Jo ennen mökille lähtöä olisikin hyvä miettiä, onko vuoden aikana kokenut jäävänsä arjessa yksin tai tulleensa kohdelluksi epäreilusti, Salmi neuvoo.

- Tunteet eivät todennäköisesti purkaudu hallitsemattomasti, jos tiedostaa, mitä tarpeitaan tai toiveitaan on arjessa ohittanut ja mikä auttaisi menemään niitä kohti. Omista tarpeista ja tunteista tulisi puhua puolisolle pehmeästi ja ystävällisesti.

- Jos jokin pettymys mökillä kuitenkin laukaisee sodan, olisi hyvä omassa mielessään yrittää erottaa riidan käynnistänyt tapahtuma arjessa aikaisemmin koetuista pettymyksistä. Usein auttaa, jos pystyy analysoimaan, mistä hermostui, miksi toisen käytös tai sanominen tuntui kipeältä ja mitä puolisolta oikeasti tarvitsisi, Salmi neuvoo.

2. Visioit lomaviikon täynnä aurinkoisia hellepäiviä – laukustasi löytyy vain kesämekkoja ja bikinit, mutta mökillä vastassa onkin kaatosade.

Suomessa mökkeillessä on hyvä muistaa, että sadepäiviä on keskivertokesän aikana selvästi enemmän kuin aurinkoisia hellepäiviä.

- Helsingissä sataa kesäkuun ensimmäisen ja elokuun viimeisen päivän välillä keskimäärin 41 päivänä ja esimerkiksi Itä-Suomessa sijaitsevalla Punkaharjulla 30 päivänä. Hellepäiviä Helsingissä on kesäkuukausina keskimäärin seitsemän ja Punkaharjulla 11, Kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki.

Vaikka mökkiviikon sääennuste näyttäisi lupaavalta, kannattaa mukaan pakata varmuuden vuoksi myös lämpimiä, sateen kestäviä vaatteita ja tekemistä, jolla ajan saa tarvittaessa kulumaan sisällä. Ennusteet ovat aina vain ennusteita ja säähän vaikuttavat tekijät saattavat muuttua hyvinkin nopeasti. On hyvä pitää mielessä, että vasta vuorokauden ennuste alkaa olla varma.

3. Olet unelmoinut riippumatossa kirja kädessä vietetystä viikosta. Mökillä puolisosi kuitenkin ilmoittaa, että keräätte loman aikana marjat pakkaseen ensi talveksi.

- Omista lomaan liittyvistä toiveista kannattaa kertoa toiselle jo etukäteen. Ei voi olettaa, että puolisot ymmärtäisivät toistensa tarpeet, jos niistä ei ole puhuttu ääneen, muistuttaa psykologi Anna Salmi.

- Toiselle kannattaa myös perustella sitä, miksi jokin asia on itselle tärkeä. Esimerkiksi marjojen poimiminen mökillä saattaa liittyä omiin turvallisiin lapsuusmuistoihin, ja siksi kokemuksen haluaisi päästä jakamaan myös puolison kanssa. Kun unelmistaan puhuu ääneen, toisella herää usein halu olla tukena niiden toteuttamisessa, Salmi vinkkaa.

- Jos toinen puolisoista haluaa keskusteluista huolimatta keskittyä poimimaan marjoja ja toinen loikoilemaan riippumatossa, on hyvä järjestää molemmille omaa aikaa, jolloin haaveet ehtii rauhassa toteuttaa. Oman ajan vastapainoksi on kuitenkin tärkeää huolehtia, että mökillä tulee vietettyä myös yhteisiä hetkiä. Yhdessä voi keittää vaikka kahvit, joiden aikana ollaan läsnä ja jutellaan.  Tärkeintä on, että kaikilla säilyy tunne siitä, että muut perheenjäsenet ovat saatavilla ja välittävät.

4. Mökille virtaa jatkuvasti kestitystä ja seuranpitoa odottavia vieraita. Kaipaisit omaa rauhaa ja tilaa rentoutua, mutta et kehtaa kieltää innokkaita sukulaisia tulemasta.

- Mökkiloma on monelle perheen yhdessäoloon varattua aikaa. Mökkivierailua suunnittelevan onkin hyvä pitää mielessä, että isäntäväellä saattaa olla muita suunnitelmia, jolloin vastaus vierailupyyntöön on kieltävä, linjaa tapakouluttaja Kaarina Suonperä.

Jos isäntä päättää toivottaa vieraat tervetulleiksi mökille, on hänellä oikeus olettaa tai jopa ehdottaa, että vieraat tuovat mukanaan esimerkiksi omat lakanansa ja pyyhkeensä. Jos ajatuksena on grillata yhdessä ja mökiltä on pitkä matka kauppaan, vieraita voi pyytää tuomaan kaupungista mukanaan ruokaa ja juomia niin paljon, että ne riittävät sekä heille itsellensä että isäntäväelle, Suonperä neuvoo.

Mökki ei ole täysihoitola, jossa vieraat istuvat lepotuolissa sillä aikaa, kun isäntäväki huolehtii töistä ja kestityksestä. Auttamisen halu on paras mahdollinen mökkituliainen, ja isäntäväki voikin hyvin pyytää vieraita vaikka lämmittämään illaksi saunan koko seurueelle.

5. Työt livahtavat läppärin ja mobiililaitteiden mukana mökille – vastailet vähän väliä sähköposteihin ja puolisosi väkertää mökkipöydän ääressä otsa rypyssä excel-taulukkoja.

- Paras tapa pitää itsensä lomalla erossa töistä on tehdä työnteon aloittamisesta mahdollisimman vaikeaa, vinkkaa tietokirjailija ja bloggaaja Sampo Sammalisto.

- Yksi hyvä tapa on keskittää kaikki työnteko läppärille, jota käyttää vain ja ainoastaan työasioihin. Tällöin töihin tarttuminen vaatii koneen esiin kaivamisen ja käynnistämisen, mikä nostaa jo selvästi aloituskynnystä.

- Usein pahin ongelma ovat kännykät ja tabletit, joihin kilahtelee vähän väliä työsähköposteja. Ratkaiseva muutos voikin syntyä jo, kun kytkee sähköpostin saapumisesta kertovat ääni-ilmoitukset ja visuaaliset viestit pois päältä, Sammalisto neuvoo. 

- Sähköpostin kuvake kannattaa siirtää kännykän ja tabletin etusivulta toiselle tai jopa kolmannelle sivulle. Tällöin lukemattomat viestit eivät hyppää silmille aina, kun laitetta vilkaisee, vaan niiden tarkistaminen vaatii aktiivisen päätöksen.

- Jos on yrittäjä tai sellaisessa työtehtävässä, että kokonaisen mökkiviikon mittainen loma ei onnistu, on hyvä päättää jo etukäteen minä päivänä töitä tekee ja kuinka monta tuntia. Tällöin työnteolle ja vapaa-ajalle on selvät rajat, ja myös perheelle on helppo kertoa, milloin mökillä aikoo vetäytyä tekemään töitä ja kuinka pitkäksi aikaa, Sammalisto vinkkaa.

Selaile vuokrattavia lomamökkejä täältä

 

Toimittaja: Kaisa Järvelä

Lomaile kotimaassa
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg