Muutto tulossa - unohda jätesäkit ja banaanilaatikot!

Muuttaessa kannattaa hyödyntää kaikki helpottavat kuljetustavat ja vuokrata ylimääräiselle tavaralle oma säilytystila. Unohda sosiaalisessa mediassa lainapakun perään huutelut. Yhtä pienellä vaivanpalkalla voit myös vuokrata pakettiauton ja nokkakärryt ja erilaisia kuormaliinoja.

Syksy saapuu ja varsinkin opiskelijoiden virta paikkakunnalta a paikkaan b on vilkkaimmillaan. Tässä muutama vinkki pakkauspuuhien keskelle!

Omaisuus pitää pakata kuljetuksen kestäväksi, mutta lähikaupan banaanilaatikoiden osalta vallitsee viidakon lait – nopeat syö hitaat. Vaatteisiin jää pistävä jätesäkin tuoksu vaikka kuinka nopeasti ne siirtäisikin uudessa kodissa pystyviikattuna kaappiin.

 

Vaatteet muuttolaatikkoon

Vaatemuuttolaatikoissa vaatteet eivät mene ryppyyn, sillä henkarivaatteet asetetaan roikkumaan laatikon sisällä olevaan tankoon.

- Saksassa asunut asiakas kertoi, että siellä vaatemuuttolaatikot ovat laajassa käytössä. Samaan aikaan oma muutto tuli ajankohtaiseksi ja huomasin selvän tarpeen, kertoo Antti Mäntylä RentCenter Tampere Oy:stä.

12 euron vuokrakausivuokralla vaatemuuttolaatikko tulee varsinkin viikonlopun omatoimimuutossa tarpeelliseksi ja kestävää laatikkoa voi täydentää ja tyhjentää useamman kerran päivässä. RentCenter Tampere Oy:ssä on vaatemuuttolaatikoiden lisäksi vuokrattavana muuttolaatikoita (0,25 e/kpl/vrk), nokkakärryt (6 e/vrk) ja sohvankantoliinoja (6 e/vrk) ja paljon muuta.

- Muuttolaatikoita vuokrataan yleensä 4-14 vuorokauden ajaksi, muut samaksi ajaksi kuin auto, eli yleensä päivän tai kahden ajaksi.

Vuokrattavien muuttolaatikoiden ja muiden apuvälineiden vuokraus lisääntyy Mäntylän mukaan jatkuvasti. Tosin kantoapua ei saa viikolla jolloin suurin osa muutoista on viikonloppujen omatoimimuuttoja.

- Muuttomies maksaa useita kymmeniä euroja tunnilta ja yleensä päälle tulevat vielä matkakulut, joten muutto tulee kalliimmaksi palkatuilla muuttomiehillä.

 

Muutto rullaa!

Laatikoita kerroksesta toiseen siirtäminen hissillisessäkin talossa on selälle myrkkyä. Noidannuolen voi unohtaa vuokraamalla vaikka rullakon. Rullakoiden helppo liikuttelu vaatii melko tasaisen alustan ja kuljetusautossa tulee olla takalaitanostin taikka ramppi.

- Kynnykset ja pienet esteet eivät menoa haittaa. Mikäli esimerkiksi sorapiha tai muutamia rappusia niin levyjä apuna käyttäen liikuttelu onnistuu myös helposti, neuvoo Juha Rajala Rullakko.fi-yrityksestä.

Myös varastoinnissa kätevään rullakkoon voi tarvittaessa lisätä välitasoja. Vankka rullakko (vuokrahinta 2 e/kpl/vrk) voi siirtää jopa pystyyn nostetun ja hyvin kuormaliinoin tai kelmulla sidotun sohvan asunnosta toiseen.

- Suurin osa vuokrarullakoista menee yritysmuuttoihin taikka esimerkiksi firmojen sisällä tapahtuviin remontteihin, joihin tarvitaan väliaikaisia säilytystiloja. Mukaan mahtuu myös yksityismuuttoja.

Mikäli muuton suorittaisi arkipäivänä, on siitä mahdollista saada työnantajalta palkallinen vapaapäivä. Rajalan mukaan harva tietää tästä mahdollisuudesta, mutta myös säästösyyt ajavat muuttokuorman perille vain viikonloppuisin. Siksi ehkä yleisin virhe muuttoa tehdessä on ahnehtia liian iso määrä tavaraa kerralla perille.

- Pieneltäkin näyttävä määrä tavaraa vie oikeasti yllättävän määrän tilaa kuljetuskalustossa, Rajala neuvoo.

 

Varaston kautta uuteen kotiin

Sukulaiset ja kaverit pääsevät usein kantoavuksi, joten juuri siksi on tärkeää merkitä muutettavien tavaroiden loppusijoituskohde tarkoin. Väistämättä kesällä muuttaessa mukaan tulee sukset ja pulkatkin. Vaihdettavien asuntojen välillä voi olla merkittäväkin kokoero. Varastotilaa voi myös vuokrata ja sinne voi jo muuttokuormasta siirtää kausiluonteisesti tarvittavia mutta tilaa vieviä tavaroita. Osa varastoi vuokratilaan koko omaisuutensa.

- Opiskelijat ovat ahkera vuokraajaryhmä, sillä monet vuokraavat varaston tavaroilleen kesäloman ajaksi. Osa lähtee vaihto-oppilaaksi ja haluaa sen ajaksi varaston, kertoo Vesa Koskensalo Varastoi.Se -palvelusta.

Opiskelijoiden lisäksi lisätilaa vuokraavat asuntonsa myyneet ja rakentajat. Vuokravarasto on myös monelle tarpeellinen omien varastotilojen rajallisuuden vuoksi.

- Yksityispuolella tavarat ovat aivan normaalia kodin irtaimistoa. Sellaisia joita ei ihan päivittäin tarvita. Yrityspuolella tavarat voivat olla ihan mitä vain. Pienyrittäjiä on paljon ja tilan tarve sen mukaista, Koskensalo toteaa.

Minivuokra-aika Varastoi.Se -palvelun tiloihin on kolme kuukautta, mutta keskiarvoinen vuokrasuhde venyy sen yli. Varastotiloja on useassa eri paikassa, kerroksessa ja lämpötiloissa. Vuokrahinnat on määritelty neliöiden mukaan, esimerkiksi yläkerrassa sijaitsevan 9 neliön kokoisen varastotilan vuokra on 100 e/kk. Uutena tilana on lämmittämätön varastotila jossa esimerkiksi 15 neliön varastovuokra on 150 e/kk, ja moottoripyörän kausisäilytyspaikka 35 e/kk.

Koskensalo myöntää, että suomalaiset ovat tottuneet omistamaan asioita joten palvelun vuokraamiskynnys on edelleen korkealla vaikka toki madaltumaan päin.

- Haastavinta onkin saada asennemuutos tuohon vuokraukseen, Koskensalo pohtii.

 

Pienikin muuttokuorma tarvitsee kunnon auton

WestMac Oy:n vuokravalikoimassa on viitisenkymmentä eri kokoista paketti- ja kuorma-autoa. Jari Pekka Saarinen myöntää, että valtaosa kuluttajista tietää pakettiautojen vuokrausmahdollisuudesta, mutta naapurin ”ilmainen” Hiace on edelleen yhtä houkutteleva vaihtoehto.

- Meidän kautta saa vuokrata myös laatikoita, nokkakärryjä, porraskärryjä, siirtovaunuja ja erilaisia liinoja.

Voimassa oleva kotivakuutus kattaa useissa tapauksissa vahingot omalle irtaimistolle.

- Vuokrattavat autot on vakuutettu ja huollettu. Jos jotain tapahtuu, niin sijaisauton saa helposti. Autoihimme saa Falck -tieturvan jos vaikka rengas menee tai avain katkeaa, niin apu on lähellä.

Muuttokuorma on usein mittava ja liian usein kyytiin ahdetaan liikaa. Toki tarpeeksi isolla autolla muuton hoitaa yhdellä reissulla.

- Silti osa vuokraa liian pienen auton ja jopa syyttää vuokrapalvelua siitä. Vaikea meidän on tietää asiakkaan tarvetta, vaikka tietysti yritämme auttaa ja arvioida asiakkaan kanssa yhdessä tarvetta. Pienikin muuttokuorma voi olla vaikea sulattaa pieneen pakettiautoon.

WestMac Oy:n vuokrahinnoissa ei ole eroa, oli muuttopäivä sitten keskiviikko tai lauantai. Saatavuus on toki arkipäivinä parempi. Palkattua muuttoapua käytetään nihkeästi, sillä se koetaan liian kalliina.

- Usein kantoapuna pyörii joukko sukulaisia ja kavereita. Muuton suhteen erehdytään usein tekemään paljon liian kireässä aikataulussa. Tuolloin voi rikkoutua esineitä ja säästöt sulaa siinä.

Pienen pakettiauton vuokraa 40 eurolla per vuokra-auto ja isommankin saa 100 euron päivävuokralla. Perinteinen vuokra-aika pakettiautolla on päivä tai kaksi, yleensä siis viikonlopun ajaksi.

- Vuokraus onnistuu 24/7-palveluna akselilla Lahti-Heinola, Saarinen kertoo.

Katso täältä vuokrattavat muuttotarvikkeet

 

Teksti: Outi Suoranta

Kuva: 123rf

Muuttovälineitä
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg