Muuttoa tehdessä on monta muuttuvaa tekijää, mutta myös miljoona muistettavaa asiaa. Aktiivisesti asuinpaikkaansa vaihtavat ovat jo tottuneita tekemään sähkösopimuksen ja muuttoilmoituksen. Ensikertalaiset tai harvemmin muuttavat saattavat olla hukassa muuttoon liittyvien asioiden suhteen. Asioiden helpottamiseksi tässä on koostettu muutamat vinkit muuttoon.
1. Muuttoilmoitus
Uusi osoite tarvitaan, jotta postit löytävät uuteen kotiin. Muuttoilmoitus tehdään maistraattiin. Ilmoitus pitää tehdä viimeistään viikon kuluessa muutosta, aikaisintaan sen voi tehdä kuukautta ennen muuttopäivää. Muuttoilmoituksella tiedot päivittyvät yhdellä kertaa sekä maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään että Postiin.
Pysyvä muuttoilmoitus tehdään aina kun muutetaan pysyvästi asunnosta toiseen. Tilapäinen muuttoilmoitus puolestaan tehdään kun tilapäisesti oleskelet toisessa osoitteessa yli kolme kuukautta.
Järjestelmä välittää uudet osoitetietosi automaattisesti viranomaisille, Kelaan, ajoneuvo- ja ajokorttirekisteriin, verohallintoon, seurakuntaan ja puolustusvoimille. Monet pankit, vakuutusyhtiöt, lehtitalot ja järjestöt voivat myös saada uudet tietosi.
Täysin automaattisesti tiedot eivät siirry kaikkialle, vaan olisi hyvä lista niistä tahoista, joille sinun on itse ilmoitettava uudet yhteystietosi. Pyydä aiemmalta omistajalta hänen uusi osoitteensa ja jätä vanhaan asuntoosi uusi osoitteesi, jotta mahdollisen virheellisesti jaetun postin kääntäminen sujuu mahdollisimman sujuvasti.
2. Irtisanomiset ja uudet ilmoitukset
Muista irtisanoa ajoissa vanha asuntosi jos muutat vuokra-asunnosta. Yleisin irtisanomisaika on kalenterikuukausi, mutta se on sopimuskohtainen. Tarkista tämä, ettei tule ikäviä yllätyksiä tai päällekkäisyyksiä. Jos saat asumistukea, muista toimittaa Kelaan tarvittavat lomakkeet (esimerkiksi olosuhdemuutosilmoitus tai uusi asumistukihakemus).
Ilmoita muutostasi huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle. Täten myös he saavat tiedon muutoksesta ja uudesta asukkaasta, niin uudessa kuin vanhassakin paikassa: Jos haluat saunavuoron ja/tai autopaikan, ota yhteyttä huoltoyhtiöön/isännöitsijään. Monesti saunavuorot ja autopaikat jaetaan jonotusjärjestyksessä, eivätkä ne silloin siirry automaattisesti edelliseltä asukkaalta uudelle asukkaalle.
Jos aiot remontoida uutta kotiasi, muista ilmoittaa siitä isännöitsijälle kirjallisesti. Mikäli asut vuokralla kysy lupaa remonttiin vuokranantajaltasi, jos siitä ei ole mainintaa vuokrasopimuksessasi.
Jos sinulla on lapsia, ota selvää tulevan asuinalueesi päiväkodeista ja kouluista. Ilmoita heidät uuteen päiväkotiin ja/tai kouluun. Jos vaihdat kaupunkia, hae koiralle uusi veromerkki.
Mikäli muutat omakotitaloon, muista tehdä jätehuolto- ja vesisopimukset. Jos talossa on öljylämmitys, tarkista öljyn määrä ja riittävyys. Voit myös neuvotella talon aiemman omistajan kanssa sähkö- ja kaukolämpösopimusten siirrosta.
3. Sähkösopimus
Tee sähkösopimus uuteen asuntoon. Sähkösopimuksen voi tehdä netissä tai soittamalla sähköyhtiöön.
Tarkista onko uusi sopimuspohja kiinteä vai määräaikainen.
Myös vanhan asunnon sähkösopimus pitää muistaa irtisanoa. Jos myyt vanhan talon pois, vaihda sähköliittymän omistajaa.
Mikäli muuttoaikataulusi antaa periksi, ja siirtymään on varattu useampi kuukausi, ehdit aivan hyvin kilpailuttaa uuden kotisi sähkösopimuksen. Netistä löytyy useampi sähkönkilpailutus-palvelu.
4. Vakuutukset ja internet
Tarkista, että sopiiko nykyinen kotivakuutuksesi uuteen asuntoosi. Huolehdi myös siitä, että kotivakuutus on voimassa molemmissa asunnoissasi muuton ja mahdollisen asunnon myynnin ajan.
Aina, kun muutat uuteen osoitteeseen, ilmoita muutosta vakuutusyhtiöön ja tarkista kotivakuutusehdot uuteen asuntoon. Tarkista, että kotivakuutus on voimassa myös muuton aikana.
Vaihda netti uuteen osoitteeseen riittävän ajoissa, näin vältyt turhilta katkoksilta verkon käytössä.
Tarkista televisiota varten onko uusi asuntosi kaapeli- vai antennitalous.
5. Muuton yksityiskohdat
Mieti ajoissa, sujuuko muuttosi lähipiirin voimin vai tarvitsetko avuksesi muuttofirman. Selvitä, mitä kaikkea voit vuokrata muuttoon. Jos päädyt vuokraamaan muuttoauton tai palkkaamaan muuttofirman, ota hyvissä ajoin yhteyttä niihin.
Tarkista, oletko oikeutettu työehtosopimuksesi mukaan yhteen palkalliseen muuttopäivään. Muista ilmoittaa uusi osoitteesi työpaikallesi.
Siivoa vanha asunto kun tavarat on viety uuteen asuntoon. Muista myös siivota ja tyhjentää mahdolliset kellarikomerot, varastot ja ullakkotilat. Voit myös tilata muuton loppusiivouksen, jonka voit laittaa kotitalousvähennykseen.
Mikäli sinulla on vanhaan asuntoon jäävistä kodinkoneista käyttöohjeita, on kohteliasta jättää ne seuraavalle asukkaalle. Tarkista sekä uuden että vanhan asunnon palovaroittimien kunto ja riittävä määrä.
Taskussa kilisevät avaimet on aika olennainen osa muutossa, suuntaan ja toiseen. Muista luovuttaa kaikki entisen asuntosi avaimet takaisin isännöitsijälle tai omistajalle. Lukkojen uudelleensarjoitus voi tulla yllättävän kalliiksi.
Muun muassa Marttaliitto ja Kuluttajaliitto ovat koonneet hyvät muistilistat niin vuokralaista kuin omistusasujaa varten:
Kuluttajaliitto: Muuttajan muistilista
Muuton jälkeen ja tavaroiden löydettyä paikkansa sinulla on vain yksi tehtävä: nauti uudesta kodistasi!
Teksti: Outi Suoranta
Kuva: 123rf