Ahkerimmin muuttavat 20-29-vuotiaat. Muuttoliike rauhoittuu kun ikää kertyy neljäkymmentä. Millaisia muuttoja mahtuu kokonaiseen elinkaareen?
Tilastokeskus on selvittänyt ikäluokittain tapahtuvaa muuttoa vuositasolla, ja viimeisimmät lukemat ovat vuodelta 2016. Tuolloin 873 087 henkilöä muutti paikasta A paikkaan B, ja liikkuvaisimmille samaan vuoteen mahtuu useampi muutto. Ei liene yllätys, että vakituista paikkaansa hakevat ikäryhmät 20-24-vuotiaat ja 25-29-vuotiaat ovat ahkerimpia muuttajia, ja nappaavat vuosittaisesta muuttolukemasta reilun kolmanneksen (306 907 muuttoa vuodessa)
Muuttoja on tilastoitu paitsi kunnan sisäisenä muuttona, mutta myös kuntien välisen tulomuuttona. 35-39-vuotiaiden ikäryhmän jälkeen on muuttorintamalla hiljaista: ruuhkavuosia elävät lapsiperheet asettuvat aloilleen ja juuriston annetaan kasvaa.
Kun ikää karttuu enemmän, muuttojen määrä vähenee huomattavasti. Mutta tilastoinnin viimeinen ikäluokka 75-vuotiaista ylöspäin taas pakottautuu muuttamaan, joskus palvelutaloon tai huomattavasti isommasta kodista pienempään. Kyseinen ikäluokka muuttaa jopa enemmän kuin 45-49-vuotiaiden ikäjakauma, ja juuri kuntien sisällä sukkuloiden.
Kuntien välisessä tulomuutossa innokkaimmin liikkuvat 15-34-vuotiaden ikäryhmät. Paikkakuntaa vaihdetaan rohkeammin, kun ikää on vähemmän ja elämä ei ole vielä ankkuroitunut tiettyyn osoitteeseen.
Muuttotilastoja voi käydä tutkimassa tai vertailemassa omien muuttovuosien lukemia osoitteessa: http://www.stat.fi/til/muutl
Suomalainen muuttokansa
Ihmisen elinikään mahtuu monta erilaista muuttoa elämäntilanteesta riippuen ja johtuen. Moni nuori muuttaa ensimmäisen kerran irtautuen lapsuudenkodistaan kun muutto opintojen tai rakkauden perässä tulee ajankohtaiseksi.
Muutto voi tarkoittaa muutaman kilometrin siirtymistä saman kaupungin sisällä tai kunnon harppausta satojen kilometrien päähän.
Perhekoon kasvaessa halutaan isompaa ja vanhenemisen myötä muutetaan isommasta pienempään. Kun ikää tulee lisää, muuttojen määrä vähenee eivätkä ikäihmiset enää jaksa muuttaa usein paikasta toiseen.
1. LAPSUUDENKODISTA OMIEN SIIPIEN VARAAN
Muutamat kalusteet ja vaatekaapin sisältö. Tämä on monen ensimmäinen muuttokuorma, ja sen kuljettamiseen riittää peräkärry tai pakettiauto. Useimmiten tätä pientä muuttokuormaa kuljetetaan vähän kauemmas, sillä nuoret muuttavat rohkeasti opiskelupaikkojen perässä. Ensimmäinen oma koti voi olla myös pieni yksiö tai kimppakämppä joten omaisuutta ei juuri siirrettäväksi ole. Lapsuudenkotiin jäävät päiväkirjat ja lapsuuden lelut. Muuttaminen on jännittävää, sillä siihen liittyy yleensä myös muita mullistavia muutoksia.
2. SUKKULOINTIA SINNE JA TÄNNE
Tuo ensimmäinen opiskelijakämppä ei todellakaan jää viimeiseksi vaan nuoret aikuiset hakevat paikkaansa ja jatkavat muuttohuumassaan paikasta toiseen siirtymistä. Opiskelutoverit ja jatko-opinnot saavat muuttokuorman sisällön pysymään suurin piirtein vakiona, mutta pikku hiljaa muuttokuorma kasvaa. Muuttoavuksi riittävät vanhemmat tai kaveripiiristä muutama riskimpi kaveri. Muuttaminen on vielä tässä vaiheessa hauskaa, sillä se ei vaadi liikoja ponnisteluja.
3. VAKIINTUMISTA ILMASSA
Opinnot alkaa olla loppusuoralla, ja työllistyminen omalle alalle tuo eteen sen tilanteen, että olisi hyvä asettua aloilleen. Myös mahdollinen vierelle ilmestynyt kumppani saattaa lisätä vakituisemman osoitteen ilmoitushaluja. Yhteen muutosta ei enää selvitä peräkärryn tai pakettiauton voimin vaan tarvitaan jo järeämpää kuljetuskalustoa. Huonekalujen määrä on ensimuutosta vähintään tuplaantunut, samoin muu omaisuus tuntuu tärkeältä kantaa uuteen kotiin. Muuttaminen on kutkuttavaa ja yhteiselämän aloittamisessa on omat viehätyksensä.
4. LISÄÄ MUUTTAJIA
Perhekoko kasvaa, ja kaivataan lisää tilaa ympärille. Joillakin voi olla siirtymä vuokra-asunnosta juuri valmistuneeseen omakotitaloon, ja isot tilat täytetään huonekaluilla. Lasten myötä myös muu irtaimisto moninkertaistuu ja tavarat tuntuvat suorastaan sikiävän keskenään. Muuttoavuksi tarvitaan jo iso kuorma-auto sekä lähipiiri ja sukulaiset kantoavuksi. Koko omaisuuden lisäksi tähän muuttokuormaan tulee myös jotain alkuperäisjäänteitä lapsuudenkodista, sillä sielläkin halutaan päästä eroon ylimääräisistä tavaroista.
5. ASETTUMISEN KAUSI
Lapsiperheen ruuhkavuodet tuovat mukanaan paikoilleen juurtumisen, eikä esimerkiksi lasten koulun tai harrastusten takia usein raaskita nykäistä koko karavaania liikkeelle. Tavarat alkavat löytää lopullisen paikkansa vaikkakin nurkat täyttyvät myös muistoista ja muusta irtaimistosta jota ei raaski heittää pois. Olet saattanut jopa vuokrata lisävaraston pitääksesi järjestystä yllä ja kausitavarat poissa silmistä. Toki työn perässä muuttamista tapahtuu, mutta pendelöinnin ansiosta toista kotia ei aina tarvitse hankkia. Mahdolliset erotilanteet sen sijaan pakottavat jakotilanteisiin ja muutto tulee väkisin eteen. Muuttamisesta tulee vaivalloista ja irtautuminen vanhasta kodista voi olla vaikea.
6. JÄÄTIINKIN KAHDEN
Isossa talossa löytyy enemmän tyhjiä huoneita ja lähtijöitä kuin jääjiä. Jonkinlainen ympyrä sulkeutuu ja on jälleen aika kokeilla yksin tai kahdestaan asumista. Tilaa saattaa olla ympärillä jopa liikaa, samoin kertynyttä tavaraa jota halutaan siirtää alkuperäiselle omistajalle (katso kohta 4). Yhä herkemmin myös lähdetään lasten ja lastenlasten avuksi toiselle paikkakunnalle, ja muutetaan vaikkapa kerrostaloon. Muuttamisessa on jälleen pala haikeutta sillä osa aina muuttokuormaan kuuluneista kalusteista on tullut tiensä päähän, ja tavaroista pitää osata luopua. Muuttoapua on kuitenkin saatavilla, mutta toisaalta tässä vaiheessa halutaan jo päästä helpolla ja panostaa muuttopalveluun.
7. VIIMEINEN MUUTTO
Jos vielä edellisessä kohdassa ei muutettu pienempään, on sen aika viimeistään tässä. Viimeinen muutto kuulostaa lopulliselta ja sitä se usein onkin. Ympärillä on vihdoin vain ne kaikkein rakkaimmat ja tärkeimmät huonekalut, vähän vaatteita ja pieni kooste irtaimistoa. Elämän eri vaiheissa kootut kokoelmat alkaa olla yhdentekeviä ja ne on jaettu seuraaville sukupolville. Muutot ovat vain kultaisina muistoina mielessä, vaikka osoitteet saattaa olla hyvinkin terävinä mielessä. Enää ei tarvitse huolehtia mistään siirtymästä.
Jokainen muutto on erilainen ja siihen liittyy myös tunteiden pakkaamista ja siirtämistä uuteen osoitteeseen, ja viimeisessä jotain lopullisuutta. Muuttoliikettä suuntaan ja toiseen, isoa ja pientä on koko ajan, juuri nytkin joku vähintään suunnittelee muuttoa.
Oli muuttoajankohta missä elämäntilanteessa tahansa, löytyy jokaiseen muuttoon omia helpottavia elementtejä. Koko omaisuuden siirtämiseen ei kaveripiiristä välttämättä löydy kuorma-autoa joten sen voi vuokrata. Samoin ikäihmisten tavaroiden siirtely onnistuu huomattavasti helpommin nokkakärryillä omakotitalosta kerrostaloon.
Mikä vuokrauspalvelu sinua kiinnostaisi seuraavassa muutossa?
Katso, mitä voit vuokrata Nettivuokrauksesta muuttosi helpottamiseksi
Teksti: Outi Suoranta, teksti
Kuva: 123rf