Laita autosi tekemään rahaa vertaisvuokrauksella

Autojen vertaisvuokraus yleistyy Suomessa hitaasti, mutta tietoisuuden myötä yhä useampi on valmis vuokraamaan omaa autoaan muille.

Yksityisautoilla ajetaan kotoa työpaikalle, kauppaan ja harrastuksiin, mutta suurimman osan ajasta ne odottavat toimettomana parkissa. Keskimäärin henkilöauton käyttöaste on 10-20 prosentin luokkaa.

Autojen vertaisvuokraaminen on noussut maailmalla suureksi ilmiöksi. Suomessa vertaispalvelut ovat lapsen kengissä, mutta esimerkiksi asuntojen vuokraamiseen keskittynyt Airbnb on kasvattanut suosiotaan. Samaa voisi ennustaa myös autopuolelle.

Suomalainen Shareit Blox Car on autojen vertaisvuokrauspalvelu, jonka kautta kuka tahansa voi vuokrata auton tai antaa vuokralle omansa. Palvelu on vertaisvuokraamista, eli kahden yksityishenkilön välistä vuokrausta.  

– Me uskotaan siihen, että vertaisvuokraamiselle on kysyntää ja sillä voidaan ratkaista liikkumisongelmia kaupunkien lisäksi myös maaseudulle, toteaa Shareit Blox Carin Santeri Petrell.

Auto maksaa seisoessaan yli parisataa kuukaudessa

Shareit Blox Carin mukaan auton käyttämättömyys maksaa keskimäärin 259€ kuukaudessa. Vuokraamalla 10 000€:n arvoisesta autoaan pari kertaa viikossa, voisi palvelun mukaan ansaita vuodessa jopa pari tuhatta ylimääräistä rahaa.

Shareitin idea on yksinkertainen: se toimii välittäjänä vuokraajan ja vuokralaisen välillä. Se myös tarjoaa verkkopalvelun, jota kautta auton vuokraaja ja sen tarvitsija löytävät toisensa.

Kuka tahansa auton omistaja voi laittaa autonsa vuokralle palvelun kautta. Auton lisääminen tapahtuu verkossa ja on maksutonta. Vuokraaja saa määritellä autonsa hinnan itse, mutta palvelu ottaa välistä 30% välityspalkkion.

Yksityishenkilöiden välistä vuokraamista on aiemmin haitannut mm. vakuutusongelmat, jotka ovat Shareit Blox Carin kohdalla hoidettu kumppanina toimivan vakuutusyhtiön kautta. Vuokraaja tai vuokralle antaja eivät tarvitse erillistä vakuutusta autolleen, vaan homma hoituu palvelun kautta.

Autonsa vuokraaja saa päättää milloin auto vuokrataan ulkopuoliselle ja millä hinnalla. Omistaja saa myös päättää kenelle autonsa vuokraa, sillä vuokrauspyynnön voi hyväksyä tai hylätä.

4000 käyttäjää ja yli 300 autoa

Tällä hetkellä palvelulla on 4000 aktiivista käyttäjää ja reilut 300 autoa. Viikkotasolla vuokraustapahtumia on useita kymmeniä ja parhaimpina viikkoina jopa pari sataa. Vaihtelu on suurta, sillä auton tarve on monelle kausiluonteista.

– Kesällä saattaa olla samaan aikaa useita kymmeniä autoja vuokralla, mutta hiljaisempina aikoina vuorokaudessa ehkä parikymmentä. Määrät ovat kuitenkin olleet jatkuvassa kasvussa, kertoo Santeri Petrell.

Palvelun käyttäjiltä edellytetään 20 vuoden ikää ja voimassa olevaa ajokorttia. Luottotiedot tarkistetaan ja vuokraajan taustalla ei saa olla rattijuopumustuomiota. Tällä tavalla pyritään minimoimaan riskit väärinkäytöksiin.

Autoja laidasta laitaan

Palvelun automallit vaihtelevat edullisista käyttöautoista edustusautoihin ja on joukossa myös muutamia moottoripyörä. Hinnat vaihtelevat muutaman kympin päiväkorvauksesta useamman satasen päivähintaan. Löytyypä valikoimasta yksi Tesla Model S:kin.

Shareit Blox Carin autovalikoima löytyy muiden vuokra-autojen ohella Nettivuokraus.comista. Siellä vuokralle voi tarjota joutilasta autoaan niin yksityiset kuin yrityksetkin.

Autojen vertaisvuokraaminen on Suomessa vielä marginaalista ja palvelun keskivertokäyttäjä on noin kolmekymppinen kaupunkilainen. Sen Petrell uskoo muuttuvan lähitulevaisuudessa, sillä vuokraajaprofiili on muuttumassa. Samoin kiinnostus vuokrausta kohtaan.

– Kun keskustelu lisääntyy, niin asenteet muuttuvat positiivisemmaksi, toteaa Shareit Blox Carin Santeri Petrell.

Viidessä vuodessa Petrell uskoo palvelussa olevan vuokralla kymmeniä tuhansia autoja ja käyttäjiä yli 100 000. Siihen on vielä melkoisesti matkaa, mutta suunta on ylöspäin. 

 

Katso vuokrattavat autot täältä

Jätä autosi vuokralle tästä "Jätä ilmoitus"

 

 Teksti ja kuva: Tuomas Rajala 

Kommentit