Lähde asuntoautolla Lappiin!

Tunturi-Lapin hiihtokeskukset ovat laskettelijoille ja murtomaahiihtäjille lumivarmoja paikkoja, joihin pääsy tietää Etelä-Suomesta yli 12 tunnin ajomatkaa. Asuntoauto on joustava tapa matkantekoon ja tarjoaa myös hyvän vaihtoehdon perinteisille mökki- ja hotellimajoituksille. 

Asuntoauton vuokrauksen noin 600 euron viikkohinnalla voi saada vuokrattua myös mökin samaksi ajaksi. Asuntoauton etuna on kuitenkin mahdollisuus päästä aivan hiihtokeskuksen viereen. Keskusten caravan-alueet sijaitsevat yleisesti houkuttelevilla paikoilla hissien ja palveluiden välittömässä läheisyydessä. 

Polttoainekulut normiluokkaa

Nykyaikaiset matkailuautot kuluttavat dieseliä noin 11–12 litraa sadalla kilometrillä, joten oman auton kulutuksesta riippuen kookkaammalla ajoneuvolla liikkuminen ei välttämättä tuo merkittävästi lisähintaa. 

Esimerkiksi järvenpääläisen Asuntoautovuokraus Gyllenbergin autojen viikkovuokraan kuuluu 2000 ajokilometriä, joiden osalta kuluja tulee ainoastaan polttoaineesta.

– Talvivuokraus yleistyy vuosi vuodelta. Asuntoautojen lämmitysjärjestelmä riittää jopa alle 30 asteen lämpötiloihin etenkin, kun kaasulämmityksen tueksi saadaan sähkölämmitys caravanalueen pistokepaikalta, sanoo Henry Gyllenberg.

Onko asuntoauton lämmitys talvella kallista?

Asuntoautoa voidaan lämmittää sekä sähköllä että nestekaasulla. Nestekaasua käyttämällä vaunu lämpenee kuitenkin huomattavasti nopeammin kuin sähköllä. Talvella yhdellä kaasupullolla pärjää hyvin viikonlopun yli, kun sitä käyttää ruoanlaittoon, lämmitykseen ja jääkaapin viilentämiseen. Yksi kaasupullo maksaa 20-25 euroa.

Nestekaasun käyttö on turvallista, kunhan perehtyy tarpeeksi hyvin kaasulaitteen käyttöohjeisiin. Paloturvallisuuteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota etenkin jos asuntovaunussa  on helposti syttyviä materiaaleja. Kaasulaitetta käytettäessä tulee huolehtia siitä että asuntoauton tuuletusaukot ovat esteettä auki eikä esimerkiksi kasaantunut lumi ole ilmanvaihdon esteenä. 

Koe useampi hiihtokeskus kerralla!

Luonnollisesti mökin tai hotellihuoneen tilavuutta ei voi suoraan verrata asuntoautoon. Joustavuus on kuitenkin autoilun valttina.

– Asuntoautoja vuokrataan erityisesti silloin, kun matkan aikana halutaan lasketella tai hiihtää useammassa kohteessa. Tällöin mökkien viikon vähimmäisvuokrausaika ei sido matkailijaa yhteen paikkaan.

Auto on myös helppo pysäköidä tuttujen mökin vierelle. Tällöin mökillä voidaan olla vähän isommalla porukalla ja auto tarjoaa lisää yöpymistilaa.

Gyllenbergin mukaan esimerkiksi vapaalaskijat ovat löytäneet asuntoautot matkatessaan Norjan vuoristoon puuterilumen perässä, sillä auton akkukäyttöinen kaasulämmitys ei edellytä verkkovirtaa. Akkujen lataaminen parin päivän välein ajamalla riittää.

– Asuntoauto myös palvelee matkaajia jo ennen kohteeseen saapumista. Esimerkiksi Oulussa vuoden ympäri palveleva Nallikarin campingalue on monelle tuttu yöpymispaikka Lappiin matkatessa. Ouluun ehtii ennen yötä metropolialueeltakin, vaikka matkaan pääsisi vasta iltapäivällä.

B-kortti riittää

Asuntoautot ovat mittasuhteiltaan henkilöautoja kookkaampia, mutta niiden ajamiseen käy tavallinen henkilöauton B-ajokortti. Gyllenberg sanoo, että ajokokemus ei poikkea vaikkapa pakettiautosta. Massan takia ennakointi liukkaalla säällä on luonnollisesti erityisen tärkeää.

Asuntoauton vuokraajan kannattaa varata etukäteen reilusti aikaa auton sekä sen lämmitys- ja vesijärjestelmien läpikäyntiin. Gyllenberg kannustaa, että etenkin ensikertalaisille kokemus on usein erittäin positiivinen.

– On käynyt niinkin, että asiakkaamme ovat päätyneet ostamaan oman asuntoauton tästä matkustustavasta innostuttuaan.

 

//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg