Kuluttamisen kulttuuri on murroksessa. Miksi nykyihminen ei halua enää omistaa?

Tavaroiden kulutushysteria on hiipumassa. Palveluihin käytetään Suomessa jo nyt n. 36 % enemmän rahaa kuin tavaroihin ja ero kasvaa kovaa vauhtia. 

Kauppakeskukset osana muutosta

Siinä missä lomamatkoilta tuotiin ennen tuliaisiksi muistoesineitä ja lahjaksi annettiin kauniisti kääritty paketti, nykyään toista muistetaan yhä useammin aineettomalla lahjalla.

Ravintolamaailmat ja kahvilat ovat vallanneet leijonanosan kauppakeskusten liiketiloista. Kauppakeskukset ovat palveluiden keskittymiä, joissa rahaa käytetään nyt ruokaan, kahvitteluun ja koko perheen viihtymiseen. Kauppakeskuksiin tehdyt muutokset kertovat selkeästä kulutustottumusten muutoksesta. 

Vastuulliset valinnat yhä tärkeämpiä kuluttajalle

Kuluttajien käyttäytymisessä tapahtunut muutos näkyy myös sosiaalisessa mediassa, jossa jaetaan kuvia erilaisista tapahtumista ja kokemuksista. Elämykset ja vapaa-aika korostuvat. Minimalismi ja konmaritus eivät ole vain ohimenevä trendi, vaan muutos näyttää kiihtyvän entisestään. Erilaisten kuukausipalveluiden käyttö on korvannut cd- ja dvd-levyt. Ruokatilaukset, sähköpotkulautailu, pelit ja äänikirjat ovat kaikki puhelimen päässä olevia palveluita. 

Osanaan muutokseen vaikuttaa myös kaupungistuminen ja asuntojen koon pieneneminen, jolloin tavaroita pyritään vähentämään ja palveluiden käyttö lisääntyy. Nyt puhutaan tavaroiden omistamisen sijaan niiden käyttöasteen lisäämisestä. Ihmiset eivät tarvitse porakoneita, he tarvitsevat reikiä. Tarvelähtöinen ajattelu on tätä päivää eikä omistaminen ole enää menestymisen merkki - vastuulliset valinnat ovat nousseet sen edelle tärkeäksi taloudelliseksi päätöksentekijäksi. 

Elämykset tuottavat pitkäaikaista onnea

Aineettomat asiat kuten lomamatkat ja hyväntekeväisyyslahjoitukset edistävät tutkimusten mukaan onnellisuutta paljon enemmän kuin aineellinen omaisuus. Elämys säilyy muistona pidempään kuin tavaran ostamisen tuoma tyydytys. Palveluita kulutetaan usein yhdessä, joka myös lisää onnellisuutta. Kokemuksiin kuluttaminen näyttäisi siis tuottavan enemmän onnea kuin vaikkapa television tai uusien vaatteiden ostaminen. 

Tutkimusten mukaan omaa aikaa vapauttavien palvelujen ostajat kokevat itsensä keskimäärin onnellisemmiksi kuin tavaroita ostaneet, joten sanonta ”raha ei tuo onnea” ei ehkä sittenkään pidä paikkaansa. Maailma jossa elämme, ei kärsi tavaran vaan ajan puutteesta. Se on arvokkain asia, joka ihmisellä on.

Tutustu Nettivuokrauksen elämyksiin

Lähde: hs.fi/talous Lue Helsingin Sanomien artikkeli täältä

Teksti: Nettivuokraus.com

Kuvat: 123rf.com

Lomaile kotimaassa
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg