Kuinka tupakan hajusta autossa tai asunnossa pääsee eroon?

Haiseeko käytettynä ostetussa autossasi epämiellyttävästi? Leijaileeko asunnossasi entisen omistajan kissan pissan löyhkä? Häiritseekö tupakan haju vuokra-asunnossa? Kun hajusta ei pääse eroon edes huolellisella siivoamisella, kannattaa ottaa järeämmät keinot käyttöön. Otsonaattori ei vain peitä vaan myös poistaa pahat hajut. Lue käyttövinkit ja vuokraa otsonaattori! 

Mihin otsonointi perustuu?

Otsonaattorin erittämä otsoni poistaa pysyvästi lähes minkä tahansa hajun tupakasta eläinten ulosteisiin, kalman hajuun ja viemärin katkuun. Oikein tehtynä esimerkiksi auton, veneen tai asunnon otsonointi on helppoa ja turvallista, ja monet yritykset vuokraavat laitteita kohtuullisella vuorokausihinnalla.

- Otsonaattorin käyttö onnistuu myös amatööriltä, kunhan perehtyy ohjeisiin ja noudattaa niitä huolellisesti, lupaa kylmämestari Ari Heinonen otsonaattoreita vuokraavasta ja myyvästä Pirkanmaan kylmälaitehuollosta. Otsonaattorin toimintaperiaate on yksinkertainen: laite muodostaa sähkön avulla ilmaan otsonia, joka hävittää tilasta sekä hajut että haitalliset bakteerit ja itiöt. Tehosta kertoo paljon se, että otsoni on esimerkiksi klooriin verrattuna noin 1300 kertaa tehokkaampi hapetin.

- Kaikkiin kemiallisiin hajuihin otsonointi ei toimi, mutta eloperäiset hajut se hävittää tehokkaasti, Heinonen kertoo.

Esimerkiksi ummehtunut haju ja eläinten hajut häviävät asunnosta hänen kokemuksensa mukaan noin kahdessa vuorokaudessa. Tupakka kuuluu hajuista sitkeimpiin, mutta jopa vuosikymmenien sauhuttelun katkut lähtevät asunnosta Heinosen mukaan kolmessa vuorokaudessa. Auton tai asuntovaunun kaltaisessa pienessä tilassa tupakan hajun poistaminen vie yleensä 12–24 tuntia aikaa.

Otsonointi - ohjeet

Ilmoita otsonoinnista naapureille ja taloyhtiölle. Otsonin hengittäminen on ihmisille ja lemmikkieläimille vaarallista, joten otsonoitavan tilan on aina oltava tyhjillään. Ennen laitteen käynnistämistä täytyy lisäksi varmistaa, että tilassa ei ole palavia nesteitä tai muuta räjähdysvaaraa.

- Rivitalo- ja kerrostaloyhtiöissä on tärkeä huolehtia myös siitä, että otsoni ei pääse leviämään naapureihin tai rappukäytävään, Heinonen muistuttaa. Otsonoimiseen tarvitaankin isännöitsijän lupa. Naapureille on myös syytä jättää oma puhelinnumero, johon voi soittaa, jos huomaa, että otsonin haju on alkanut levitä rappukäytävään tai taloyhtiön muihin asuntoihin.

- Yleensä ongelmia ei ole, jos ilmastointikanavat on teipattu maalarinteipillä. Myös ulko-oven takana oleva väliovi kannattaa teipata kiinni, Heinonen neuvoo. Monissa otsonaattoreissa on kaukosäädin, jolla laitteen voi sammuttaa, kun työ on valmis. Jos kaukosäädintä ei ole, laitteen voi Heinosen mukaan käydä nopeasti sammuttamassa myös käsin ja samalla avata asunnon ikkunat. 

- Otsonoinnin jälkeen tiloja täytyy tuulettaa kunnolla vähintään kolme tuntia ennen kuin niihin palaa, Heinonen neuvoo. Jos haju palaa, ongelma on todennäköisesti rakenteissa. Otsonointi poistaa hajut pysyvästi, jos ne eivät ole peräisin rakenteiden sisältä. Jos paha haju palaa asuntoon parin kuukauden kuluttua otsonoinnista, onkin syytä epäillä, että hajun lähde on esimerkiksi lattian tai seinän sisällä.

Otsonoinnin käyttö

- Remontoitavaan asuntoon otsonointi kannattaa tehdä aina jo siinä vaiheessa, kun vanhat pinnat on purettu, mutta uusia ei ole vielä laitettu tilalle. Uusien pintojen alle otsoni ei enää pääse, Heinonen vinkkaa.
Autossa kannattaa puolestaan varmistaa, että haju ei tule esimerkiksi penkin sisään imeytyneestä nesteestä. Jos hajun aiheuttavaa nestettä on jäänyt penkin sisään, pelkkä otsonointi ei poista hajua, vaan penkki on pestävä huolellisesti ennen käsittelyä.

Vinkkejä aloittelevalle otsonoijalle:
•    Otsoni on ilmaa raskaampaa, joten sijoita laite asunnossa vähintään 1,5 metrin korkeuteen.
•    Paras tulos syntyy, kun tila on suljettu, ja ilmanvaihto mahdollisimman vähäinen.
•    Tuulettimen avulla voit tehostaa otsonin levittämistä.
•    Hajua imeneet verhoillut kalusteet tai tekstiilit kannattaa imuroida ja sijoittaa ilmavasti ennen otsonointia.
•    Lisää vinkkejä ja ohjeita löydät osoitteesta www.hajutpoisotsonaattori.fi

Vuokraa otsonaattori

Teksti: Kaisa Järvelä
Kuva: 123rf

Muuttovälineitä
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg