Kolme tapaa väliaikaiseen asumiseen

Väliaikaisen kodin tarve saattaa yllättää muuton, elämäntilanteen muutoksen tai asunnon remontin myötä. Vaihtoehtoja on onneksi olemassa.

Väliaikaiselle, joidenkin viikkojen tai kuukausien asumiselle voi tulla tarve nopeastikin. Remontti voi yllättää tai elämäntilanne muuttua. Tällöin on usein vuokrattava väliaikainen koti.

Väliaikainen asuminen on tavallista vuokra-asumista kalliimpaa. Nyrkkisääntönä voi ajatella, että mitä pidempi vuokra-aika on, sitä edullisemmin asuu. Jos ei ole sesonkiaika, hotellin voi löytää muutaman kympin vuorokausihinnalla. Silti se on usein kallein vaihtoehto. Edullisempia kannattaa aina kartoittaa:

1. Ystävän vierashuone
Olisiko lähistöllä asuvalla sukulaisella tilaa omakotitalossaan tai olisiko ystävällä tarjota huone vähäksi aikaa? Vaihtoehto on usein edullinen, mutta asumisen säännöistä kannattaa sopia etukäteen. 

Tuttavan luona asuminen sopii taloyhtiöillekin, kun kyse on vierailusta. Vierailun ja asumisen rajaa ei ole määritetty laissa tarkkaan, mutta esimerkiksi taloyhtiön vesimaksut usein määräytyvät henkilömäärän mukaan. Pitkäkestoisesta asumisesta on siis syytä ilmoittaa isännöitsijälle.

Kannattaa myös laittaa sana kiertämään lähipiirissäsi. Jonkun tuttu voi olla vaikkapa matkalla juuri silloin, kun tarvitset asuntoa, ja saat edullisen diilin.

2. Kalustettu asunto tai huone
Asuntoja vuokrataan myös lyhyeksi ajaksi kalustettuna. Vuokramarkkinoilta vapaan asunnon voi löytää esimerkiksi ilmoittamalla asunnontarpeestaan verkon vuokraussivustoilla. Vuokrauksesta kannattaa aina laatia kirjallinen, määräaikainen vuokrasopimus. Myös tutun kanssa sopimuksen tekeminen selkiyttää vuokraamisen hinnan ja ehdot.

Verkossa on myös palveluita, joiden kautta tavalliset ihmiset vuokraavat asuntojaan ja huoneitaan määräajoiksi. Tällä hetkellä paljon tarjontaa on esimerkiksi Airbnb-palvelussa.

3. Huoneistohotelli
Huoneistohotellit ovat kalustettuja asuntoja, joita vuokrataan määräajoiksi. Asunnot sijaitsevat yleensä tavallisissa kerrostaloissa, ja ne on sisustettu kuten mikä tahansa koti. Huoneistoja on monen kokoisia yksiöistä suuriin perheasuntoihin. 

Huoneistohotelli vuokrataan usein joustavasti ilman irtisanomisaikaa – vuokrasuhteen alussa ei siis ole välttämättä vielä tiedettävä, koska aikoo muuttaa pois. 

”Huoneistohotelli”-hakusanalla saat monta tulosta lähialueeltasi, varsinkin, jos asut isomman kaupungin alueella.

+ Varastoi tavarat
Muuttojen tai väliaikaisen asumisen yhteydessä tavarat kannattaa varastoida väliaikaiseen varastoon. Esimerkiksi pienvarastoyrityksiltä voi vuokrata erikokoisia varastotiloja tavaroilleen lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa.

Huomioitavaa: 
Yli kolme kuukautta kestävästä tilapäisestä asumisesta on tehtävä maistraatille muuttoilmoitus. Lyhyemmästäkin asumisesta voi halutessaan ilmoittaa.

 

Lähteet:
• Helsingin kaupungin infopankki, http://www.infopankki.fi/fi/elama-suomessa/asuminen/tilapainen-asuminen 
• Maistraatti, http://www.maistraatti.fi
• Ohjeet vuokrasopimuksen tekemiseen: https://www.vuokraturva.fi/tietopankit/asunnon-vuokrauksen-kasikirja/vuokrasopimuksen-tekeminen 
• Asuminen vai vierailu? HS, Kysy asumisesta, 22.1.2016: http://www.hs.fi/koti/a1453434490943 
• Vuokra-asuntoja esim. Oikotieltä (http://asunnot.oikotie.fi/vuokrattavat-asunnot) tai Vuokraovi.com-palvelusta (http://www.vuokraovi.com/) 
• Airbnb: https://www.airbnb.fi/ 
• Huoneistohotelli, https://fi.wikipedia.org/wiki/Huoneistohotelli 
• Huoneistohotelleja mm. Huoneistohotelli Gella Oy (http://www.huoneistohotelli.com), Forenom (http://forenom.fi/)
• Väliaikaisvarastoja esimerkiksi Cityvarasto (https://cityvarasto.fi/), Pelican Self Storage (http://www.pelicanselfstorage.fi/), Kotivarasto (www.kotivarasto.fi)

Muuttovälineitä
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg