Juhlat tulossa? Panosta ääneen

Häät, syntymäpäiväjuhlat ja astetta mittavammat illanistujaiset saavat lisää boforia, kun äänentoisto on kunnossa.

teksti: Tuomas Lehtonen
kuva: 123rf

Äänentoistolaitteet kuuluvat monien juhla- ja kokoustilojen vakiovarustukseen. Kaikissa tiloissa niitä ei kuitenkaan ole tai äänentoistolaitteet eivät syystä tai toisesta sovellu tilaisuuden tarpeisiin. Äänentoistojärjestelmiä on onneksi saatavissa vuokralle. Pienikokoisimmat mallit kulkevat henkilöauton tavaratilassa ja ne ovat myös vaivattomia ottaa käyttöön tapahtumapaikalla.

Showtekniikkaan erikoistuneen helsinkiläisen Discolandin Joonas Nilson kehottaa pohtimaan tovin, mitä tilaisuuden äänentoistolta halutaan. Halutaanko toistaa pelkästään puhetta vai kuunnellaanko pääasiallisesti musiikkia? Käyttötarpeen ohella myös tilan koko ja muoto sekä vierasmäärä vaikuttavat olennaisesti äänentoistojärjestelmän valintaan.

– Jos äänentoistoa tarvitaan alle sadan hengen tilaisuuksiin tai pelkästään puheiden pitämistä varten, mikrofonisetti ja kaksi pientä, 12” aktiivikaiutinta riittää mainiosti. Aktiivikaiuttimissa on jo vahvistin sisäänrakennettuna, joten erillistä vahvistinta ei tarvita. Siksi laitteiden asentaminen ja käyttö on helppoa. Langattoman mikrofonin ja kaiuttimien vuokraus kustantaa vajaat 120 euroa, Nilson sanoo.

Enemmän väkeä, järeämpi kalusto

Kun juhlien väkimäärä kasvaa yli sadan, ja äänentoistoa kaivataan erityisesti musiikin kuunteluun, tarvitaan jo isompia ja tehokkaampia vehkeitä. Nilson suosittelee tällöin pakettia, johon kuuluu kahden 12-tuumaisen aktiivikaiuttimen lisäksi yksi tai kaksi 15-tuumaista aktiivisubwoofer-bassokaiutinta, sekä nippu kaapeleita ja liitäntäjohtoja.

– Nykyään näissä hieman isommissakaan seteissä ei enää tarvita erillistä vahvistinta. Riittää, että aktiivikaiuttimista tuodaan piuhat esimerkiksi älypuhelimeen tai tabletiin, josta musiikkia toistetaan. 

Nilsonin mukaan äänentoistojärjestelmät ovat varsin koeteltua tekniikkaa, joten helppokäyttöisyyden ohella myös niiden varmatoimisuuteen voi luottaa. B-suunnitelmaa ei siis äänentoiston osalta tarvitse lyödä lukkoon. Laitteiston toiminta on toki viisasta testata asennuksen jälkeen. Mielellään hyvissä ajoin ennen varsinaista h-hetkeä.

Räätälöimällä sopiva paketti

Kun vierasmäärä paisuu yli 200 hengen ja halutaan soittaa esimerkiksi tanssimusiikkia, katseet kannattaa suunnata suurimpiin ämyreihin. Järjestelmässä on kaiuttimia useimmiten edelleen kolme tai neljä, mutta ne ovat keskikokoiseen äänentoistopakettiin nähden merkittävästi suurempia (kaiuttimien koko on 15” ja subwooferien 18”). Näissä suurimman kokoluokan seteissä käytetään passiivikaiuttimia, joten pakettiin kuuluu erillinen vahvistin. 

Kookkaimman kokoluokan settien kuljettamiseen tarvitaan pakettiautoa ja asennushommatkin edellyttävät enemmän aiheeseen perehtyneisyyttä. Nilson kertoo, että tarvittaessa Discolandista voi hankkia ammattilaisen asentamaan laitteiston käyttökuntoon tapahtumapaikalle.

Nilson laskee, että keskikokoisen äänentoistojärjestelmän saa vuokralle neljäksi päiväksi reilulla parilla sadalla. Suurimmista seteistä joutuu pulittamaan jo 300–400 euroa. Hän kuitenkin huomauttaa, että valmiit pakettiratkaisut on luotu helpottamaan asiakkaan valintaprosessia. Käytännössä settejä usein tuunataan asiakaskohtaisesti suuntaan tai toiseen.

– Paketit ovat suuntaa antavia. Räätälöimme yleensä lopullisen ratkaisun asiakkaan tarpeeseen, sillä jokainen tilaisuus on omanlaisensa, Nilson toteaa.

 

Katso vuokrattavien äänentoistotarvikkeiden tarjonta Nettivuokrauksessa! 

Kommentit