Se, että ihmiset ovat hankkineet paljon itselleen paljuja, ei ole merkittävästi vähentänyt vuokrauksen suosiota. Tulevien juhlapyhien lisäksi parhaat sesongit ajoittuvat pääsiäiseen ja juhannukseen.
Viileän ilman ja lämpimän veden yhdistelmä kuulostavat sieluakin lämmittävältä yhtälöltä. Monelle pihalle palju on saanut vakituisen paikan ja lämmitysajat, mutta paljun vuokraaminen on pitänyt hyvin suosionsa.
- Omasta mielestäni paljun vuokraamisessa ei ole mitään suuria muutoksia tullut kysyntään. Ehkä pientä pudotusta on tullut ihan huippuvuosista. Näkisin sen kuitenkin niin että kun vuokrapaljuja on tullut paljon lisää, on se vähentänyt yksittäisen vuokraamon kysyntää, toteaa Esko Latvala, joka on Kurikassa sijaitsevan paljupihaan.fi-yrityksen toimitusjohtaja.
Malttia lämmitykseen!
Latvala kertoo, että vuokraajat ovat hyvin tietoisia paljun käytäntöihin liittyvistä yksityiskohdista ja vuokraajan vastuuasioista. Silti hoppu paljun lämpimiin vesiin on sen verran suuri, että moni vuokraaja on kovin malttamaton lämmityksen ja täytön suhteen. Siksi Latvala muistuttaakin, että paljun vuokraajan täytyy varata riittävästi aikaa: täyttö ja lämmitys vievät yleensä useita tunteja paljusta riippuen.
- Paljun saa noutaa torstaina niin että ehtii hyvin lämmittää perjantai-illaksi ja maanantaina voi palauttaa. 5-6 hengen paljun vuokra viikonlopuksi 140 eurolla.
Joskus kamiinaan tehdään siis tuli ennen kuin paljussa on riittävästi vettä ja kamiina palaa puhki tämän seurauksena. Myös turvaetäisyydet täytyy muistaa ja se, että vuokraaja on vastuussa paljusta vuokra-aikana.
- Ikävimpiä ovat tapaukset kun kamiina on hajonnut liian pienen vesimäärän takia. Silloin puhutaan yleensä vähintään 500 euron vahingosta.
Vuokrapaljua voi siirtää
Paljupihaan.fi-yritys pesee paljut aina vuokralaisen jäljiltä, joten uusi vuokraaja saa aina puhtaan pajun ja saa saman tien ruveta täyttämään paljua.
- Voimme myös toimittaa paljun paikalle ja toisinaan toimitamme myös veden ja polttopuut.
Yritys myy paljuja koko Suomeen, mutta paljujen vuokrausalue on noin 100 kilometrin säteellä Kurikasta. Yhteistyökumppaneiden kautta yrityksen vuokrausverkosto kattaa koko Suomen.
- Vuokrapaljuja on useita eri kokoja ja lisäksi kaksi sauna ja palju-yhdistelmää.
Latvala laskeskelee, että paljun vuokraaminen voi pidemmällä aikavälillä tulla omistamista kalliimmaksi. Vuokrapaljun etuna on sen liikuteltavuus eri paikkoihin ja se, että vuokran voi aina jakaa porukan kesken. Jos paljua käyttää harvoin, on silloin Latvalan mielestä vuokraaminen varteenotettava vaihtoehto.
- Kanta-asiakkaita jää jonkin verran pois, kun paljuinto vie mennessään ja he hankkivat itselleen oman paljun. Toisaalta uusia asiakkaita tulee koko ajan lisää.
- Uskon, että paljun vuokraukselle riittää kysyntää myös tulevaisuudessa. Aina on juhlia ja merkkipäiviä, joihin on mukava hakea vuokrapalju ajankuluksi.
Rallimetsään ja tunturirinteeseen
Teemu Tamppari vastaa puhelimeen autossa, paljun vientireissulta tietysti. Paljuparoni.fi-yrityksen Tamppari on haastatteluhetkellä matkalla Leviltä Kolariin, sillä pohjoisen laskettelukeskuksissa on sesonki alkamassa myös paljun vuokraamisien osalta.
- Kaikki juhlapyhät näkyvät selvinä vuokrauspiikkeinä, ja näistä uusi vuosi ja juhannus ovat suosituimpia. Muualla Suomessa tammi- ja helmikuu ovat hiljaisia, kun taasen hiihtokeskuksiin toimitettavien vuokrapaljujen osalta vuoden kiireisin aika.
Tamppari toteaa, että paljun vuokraamisen suosio lisääntyy koko ajan: siirrettävässä kylpytynnyrissä on kiinteään verrattuna monta etua ja erilaisen elämyksen mahdollisuus. Tamppari kertoo vuokrapaljuista joita on sijoitettu Neste Rallyn erikoiskokeiden metsiin, hiihtokilpailujen osuuksien varrelle ja löytyy kylpypaikka myös Levin Maailmancupin osalta rinteestäkin. Eräänkin paljun Tamppari kuljetti keskelle peltoaukeaa koska vuokraaja halusi kylpeä häiriöttä tähtitaivaan alla.
- Kiinteään paljuun ja sen alkuviehätykseen kyllästyy nopeasti, kun taas vuokraaminen on harvinaisempaa herkkua erikoistilanteissa. Tiedän monta vuokraajaa, jotka matkaavat Etelä-Suomesta tunturiin, ja ottavat matkan varrelta vuokrapaljun kyytiin.
Paljun myynnillä on vankka etumatka ja pidempi myyntihistoria. Vuokraaminen on kuitenkin koko ajan suositumpaa, mutta suhdeluku 90/10 kiinteän paljuratkaisun hyväksi ei kerro koko totuutta.
- Paljun vuokraajissa on paljon kanta-asiakkaita. He ovat huomanneet, että homma toimii. Miksi hankkia kiinteää, kun vuokrapaljun kanssa voi lähteä reissuun.
Ei tee pekkaa päälle paljon
Paljua vuokrataan harvoin yksin, vaan juuri kaveriporukalla. Kustannukset pekkaa päälle ei Tampparin mukaan nouse isoksi, sillä vuokrapaljuun mahtuu sopuisasti 6-8 kylpijää. Viikoksi vaikka Pohjois-Suomen mökille vuokrapaljun saa 250 eurolla, kun viikonloppuvuokra on 200 euroa.
- Vuokraajan täytyy silti olla selvillä vastuista ja velvoitteista, joten siksi allekirjoitetaan vuokrausehtosopimus. Ohjeet pitää siksi lukea ja sisäistää hyvin.
Vettä pitää olla kunnolla paljussa ennen lämmityksen aloittamista. Muutoin kamiina palaa puhki ja edessä on monen sadan euron vahingot.
Tamppari itse aloitti paljuyrityksen parissa 12 vuotta sitten kun hän valmisti ensimmäisen siirrettävän kylpytynnyrin. Vuokrapaljut rakennetaan kärryn päälle. Paljuparoni.fi-yrityksen ja sen yhteiskumppanien paljuvalikoimaan kuuluu noin 800 paljua ympäri Suomea.
- Määrä on iso, mutta huippusesonkina ei riitä alkuunkaan. Olisi hienoa jos jokaisessa Suomen kunnassa olisi paljun vuokrausmahdollisuus, joten uusia yhteistyökumppaneita etsitään koko ajan. Pellossa avautui juuri uusin vuokrauspiste. Ahvenanmaalla ja Ruotsissa on muutamia vuokrauspisteitä.
Kiireisimpänä vuokrausaikana Tamppari joutuu ikäväkseen myymään ei oota. Vesi on monelle tärkeä elementti, joten kuivanmaan vuokrapaljujen osalta ja kokonaistilanteenkin kannalta Tamppari katsoo luottavaisena tulevaisuuteen.
- Järviveden tilanne vaihtelee kesien välillä sen verran rajusti, että lämpimien värien ääreen hakeutujia löytyy aina. Jotkut toki käyttävät paljua myös vilvoittelu- tai kylmäaltaana.
Teksti: Outi Suoranta