Hoida muutto arkipäivänä – säästät kuluja

Aikatauluta muutto arkeen ja säästät muuton kustannuksissa. Selvitä myös, onko muuttopäivä työpaikallasi palkallinen vapaa.

Muutossa on pakkaamisen, siivouksen ja avainten lisäksi mietittävä tarkkaan aikatauluja ja kustannuksia. Useimmiten on vuokrattava ainakin pakettiauto sekä kasa muuttolaatikoita. Vaivalloisen tuntuinen arkena muuttaminen voi osoittautua reilusti viikonloppua edullisemmaksi, kun palvelut saa arkipäivänä halvemmalla.

Muuttopäivä kannattaa sopia vuokranantajan kanssa ennakkoon. Jos edetään lain mukaan, vuokralaisen muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymistä seuraava arkipäivä, ja täysin tyhjän asunnon avaimet on luovutettava vuokranantajalle tästä seuraavana päivänä. Säännöstä poikkeaminen voi lukea vuokrasopimuksessa. Vuokranantaja ei voi muuttaa sopimusta yksipuolisesti.

Muuttopäivä voi olla palkallinen vapaa

Laki ei velvoita työnantajaa järjestämään muuttopäiväksi vapaata, mutta monilla työpaikoilla muuttopäivä tai kaksi vuodessa on mahdollista saada palkallisena vapaana vakiintuneen käytännön perusteella. Joillakin aloilla muuttovapaa on jopa kirjattu työehtosopimukseen. 

Moni myös käyttää muuttopäiväänsä lomapäivän tai ylityövapaita. Oman työpaikan käytännöt selviävät esimieheltä kysymällä.

Arkena voi säästää kustannuksissa

Muuttoauton saa usein arkena käyttöönsä muita aikoja edullisemmin. Vuokrattavien paketti- ja kuorma-autojen hinnat nousevat usein viikonloppuisin ja pyhinä, jolloin autojen kysyntä on korkeimmillaan. Jos kaveripiiristä järjestyy kantoapua keskellä viikkoa, muuttaminen kannattaa ilman muuta hoitaa arkipäivänä.

Jos auton lisäksi paikalle tarvitaan myös muuttomiehiä, muuttofirmoilta kannattaa pyytää erikseen tarjoukset kaikille mahdollisille muuttopäiville. Yrityksen käytännöistä riippuu, onko muuttopäivällä merkitystä muuttomiesten kustannuksiin: toiset lisäävät viikonloppumuuton kustannukset hintaan, toisilla hinta on kiinteä.

Viikonloppumuutto joustaa

Kun päätyy muuttamaan viikonloppuna, saa joustavan aikataulun. Kotia ei tarvitse välttämättä saada yhdessä päivässä valmiiksi. Jos muuttoavuksi on pyydetty ystäviä ja tuttavia, viikonloppumuutto on helpompi sovittaa kalentereihin.

Jos vanhasta asunnosta täytyy muuttaa pois ennen uuden asunnon avaimien saamista, aikataulutusta helpottavat väliaikaisvarastot ja -asunnot.

Muuttovälineitä
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg