Hiomakoneella lattia uuteen uskoon - lattian hiominen tasohiomakoneella

Naarmuja parketissa ja kolhuja lautalattiassa? Onko lattian hiominen omin voimin liian iso urakka?

Lattian voi kunnostaa omin voimin ja vieläpä ilman aiempaa kokemusta suuremmista remontointitöistä. Käsipelillä työhön ei kuitenkaan kannata ryhtyä, vaan hiontaan kannattaa hankkia tai vuokrata toimivat työkalut. Lähes aina vanhan lattian kunnostaminen hiomalla ja uudelleen lakkaamalla on edullisempaa kuin uuden lattian asentaminen. 

Ennakkovalmisteluina lattia tyhjennetään ja huoneen oviin teipataan muoviset suojat. Hiojaksi ryhtyvän kannattaa laittaa itselleen hengityssuoja. Vaikka hiomakone kytketään imuriin, leijailevaa pölyä syntyy siitä huolimatta. 

Millainen hiomakone tavalliselle remontoijalle?

Lattiahiomakoneita on tarjolla eri malleja, joista osa sopii omatoimisen hiojan käyttöön, osa ainoastaan ammattilaisille.  

Jouni Kerminen lattiahiomakoneita vuokraavasta Konevuokraamo Jouni Kerminen Oy:stä sanoo, että tarvikkeineenkin hyvän hiomakoneen vuokrakustannus jää noin 200 euroon. Jos pinta ei vaadi raskasta työstöä, hiomapapereita säästyy ja kustannukset pienenevät.

– Yleensä hiomakone vuokrataan 1-2 päiväksi. TomCat-hiomakoneella lattiaa hioo päivässä aina 60 neliöön asti, Kerminen kertoo.

TomCat-hiomakone on käytännössä suuri tasohiomakone, joka ei jätä lautaan pyörrejälkiä eikä pääse huomaamatta syömään pintaa liiaksi. TomCat on ammattilaiskonetta hitaampi, mutta sillä saa Kermisen mukaan ammattitasoista pintaa ensi yrittämällä.

Kerminen neuvoo, että aikaa tulee varata useampaan hiontakertaan. Paras lopputulos tulee, kun lattian vanha päällyste poistetaan 24-karkeuden hiomapaperilla ja viimeistelyä jatketaan karkeuksien 40, 80 ja 120 papereilla.

Ammattilaisille ja muille kokeneille käyttäjille tarjolla on järeämpiä koneita. Kerminen sanoo, että ammattilaisen käsissä ns. pyörivä hiomakone on tehokas ja nopea työkalu, mutta tottumattomalla se voi jopa pilata lattian ja käsistä karatessaan kolhia myös seiniä.

Työ sujuu pienemmilläkin voimilla

Kermisen TomCat-hiomakoneen päivävuokra on 68 euroa. Lisäksi tarvitaan 20 euroa maksava tarralaikka hiomapapereiden alle. Hiomapapereiden menekkiin vaikuttaa ratkaisevasti lattian kunto ja nykyinen päällyste. Vanha öljymaali tukkii hiomapapereiden pinnat merkittävästi lakkaa nopeammin. Kerminen sanoo, että itse työ on kuitenkin kevyttä ja helppoa.

– Kerran äiti ja tytär hakivat hiomakoneen aamulla ja toivat sen samana päivänä takaisin. Kesäasunnon 24-neliöinen lattia oli kunnostettu uuteen uskoon. Ei tämän käyttöön tarvitse olla raavas mies.

– Tasohiomakone yltää nurkkiin ja seinien vierelle, joten viimeistelyyn ei tarvita erillistä konetta. Työhön voi alkaa rauhallisin mielin, sillä yhdessäkään tapauksessa tällä ei ole saatu lattiaa pilattua.

Muuttovälineitä
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg