Pihalle pitäisi saada uutta nurmea tai ehkä kaivaa suihkulähteelle kuoppa. Vaimokin on huomautellut orapihlaja-aidan korvaamisesta joillain helppohoitoisemmilla kasveilla. Lapioallergia on kuitenkin pahasti vallalla, ja selkä tulee kipeäksi pelkästä ajatuksesta.
Mutta mitä jos hoitaisitkin asiat kerralla konevoimin kuntoon? Ja entäpä jos vuokraisit maansiirtokoneen itse ja kuokkisit tonttiasi kateellisen naapurin samalla tökkiessä tylsällä lapiolla kivikovaa pihanurmeaan. Se on mahdollista. Pieniä maarakennuskoneita on tarjolla pilvin pimein vuokrakäyttöön. Aloita pienellä, älä heti vuokraa sitä autotallin kokoista härveliä. Maltti on valttia.
Useasti halu tehdä itse voittaa terveen järjen sekä puhtaan matematiikan. Näin voi olla, kun miettii vaikkapa minikaivukoneen vuokraamista. Jos kokemusta ei konevoimin tehtävistä töistä ole, vahingot voivat olla suuremmat, kuin saavutettu hyöty. Konevuokraamojen nettisivuja selatessa hämärtyy mahdollinen lopputulos: pari sähköjohtoa poikki, talon pintalaudoituksessa kauhan mentävä reikä, hortensiat ja orvokit myllätty nurin ja vaimo pakkaamassa matkalaukkujaan porstuassa.
Näin voi käydä, kun lähtee soitellen sotaan. Jos pelkää sössivänsä koko homman, niin on paljon järkevämpää tilata paikalle ammattitaitoinen urakoitsija, joka suoriutuu työtehtävistä sata kertaa nopeammin ja työn jälki on ”viimosen” päälle. Mutta sitten jää paitsi siitä hyvänolontunteesta, joka tulee, kun tekee itse.
Kannattaa siis miettiä tarkkaan, onko minusta koneiden käyttäjäksi ja osaanko suunnitella työvaiheet niin, että koneen vuokrausaika ei veny juhannuksesta jouluun.
Tai jos kustannuksilla ei ole väliä, niin ostanko oman koneen. Sitten on aikaa harjoitella ja vasta treenauksen jälkeen ryhtyä työhön. Kun vuokra raksuttaa, paineet ovat kovat siirtyä heti tositoimiin.
Minikaivukoneen tai pienen pyöräkuormaajan saa viikoksi käyttöönsä noin 600–800 eurolla. Koneita vuokraavien yritysten nettisivuilla on lähes poikkeuksetta näkyvillä myös hinnastot.
Jos nyt olet sitten tilannut sen puolitoistatonnia painavan, kumiteloilla kulkevan kaivukoneen siihen pihalle, niin mitä sitten seuraavaksi? Naapurin teit jo kateelliseksi, niin nyt voit keskittyä laitteeseen perehtymiseen. Vastuuntuntoinen vuokraaja tuo koneen paikalle ja antaa käyttöopastuksen, joten ainakin saat koneen käynnistettyä ilman ihmettelyä. Tutki käyttöohjekirja ennen kun aloitat työt. Se kannattaa, säästät aikaa myöhemmin ja vältyt monelta harmilta.
Ihan ensimmäiseksi selvitä, mitä putkia, johtoja ja muita maanalaisia rakenteita tontilla on. Vesijohto- ja viemäriputket kulkenevat aika syvällä, vähintään noin puolessatoista-kahdessa metrissä. Mutta esimerkiksi edellisten omistajien piilottamia sähkökaapeleita ja kesävesiputkia voi vaania pinnan alla viatonta kaivajaa. Myös pihavalaistuksen vedot saattavat olla laiskan lapiolla kaivajan diplomityö eli maata on päällä vain muutamia kymmeniä senttejä, jos sitäkään. Selvittämällä maanalaiset rakenteet kunnolla etukäteen, säästyt monelta harmilta.
Ja jo ennen vuokraamista kannattaa mitata portit, käytävät, istutusten välit ym. Eipä sitten tarvitse ensimmäiseksi siirtää leikkimökkiä ja kaivaa ylös niitä anopilta saatuja perennoja.
Kapeimmillaan esimerkiksi kaivukoneen tai pienkuormaajan pystyy ajamaan alle metrin levyistä käytävää pitkin.
Muista myös se, että olet korvausvelvollinen, kun rikot vaikkapa ohjaamon ikkunat huolettomalla käsittelyllä. Pyörivän ylävaunun vastapaino siellä selkäsi takana on erityisen haavoittuvainen. Kätevintä on, mikäli ylävaunu sopii pyörähtämään telojen sisäpuolella. Näin saattaa omenpuut jäädä henkiin, kun kieput koneinesi niiden alla karusellin lailla.
Mitoitus on siis tärkeää. Jos työ on pelkkää pintamaan tasoittelua ja matalien istutuskuoppien kaivelua, riittää 1–2 tonnin painoinen kaivukone siihen hyvin. Ne ovat kapeita, joten liikkuminen onnistuu ketterästi. Kun esimerkiksi sepeliä, multaa tai tiilinippuja pitää siirtää paikasta A paikkaan B, tarvitaan toisentyyppistä kalustoa. Pienet pyörä- ja pienkuormaajat kuten Avantit, Kramerit ja kaltaisensa soveltuvat tähän työhön mainiosti. Aisoihin saa kiinnitettyä erikokoisia kauhoja, trukkihaarukoita, harjalaitteita ym. ym.
Kaivavan kaluston kauhavalintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Jos kaivat sähköjohtoja talon nurkalta huvimajaan, valitse kapein mahdollinen kauha. Nurmikon pintoja tasatessa leveä luiskakauha ja kallistuva liitin on paikallaan. Kapealla kauhalla on vaikeaa saada aikaan tasaista pintaa.
Nykyisin kallistuva kauhanpyörittäjä alkaa olla jo vuokrakoneissakin yleinen. Mikäli et omaa kovin pitkää kokemusta, on se turha varuste. Kaivuliikkeiden opettelemiseen menee aikansa ja joka suuntaan kieppuvan ja kääntyvän kauhan liikkeiden yhdistäminen niihin on oma lukunsa ja vaatii jo pidempää perehtymistä.
Vipuihin tutustuminen kannattaa sitten aloittaa jossain muualla kuin kasvihuoneen seinän vieressä. Mikäli olet aivan vasta-alkaja, varaudu siihen, että kauha ei ihan heti täyty, eikä maanpinnan muotoilu vastaa välittömästi pihasuunnitelmaa.
Kysymykseen kannattaako vuokrata itse, on kaksi vastausta: ei ja kyllä. Mikäli suonissasi virtaa edes hieman teknistä verta ja aiempaa kokemusta on vaikkapa traktorilla ajosta, voit aina kokeilla sitä ”tee se itse” -meininkiä. Jos taas jopa auton taskuparkkeeraus tuottaa suunnattomia vaikeuksia, haluat nopeasti valmista ja varmasti onnistuneen lopputuloksen, kannattaa turvautua ammattilaisen apuun.
Jos vuokraat runko-ohjatun pyöräkuormaajan, yksi varoituksen sana on paikallaan. Kun kauha on täynnä vaikkapa sepeliä, älä siirrä konetta muutoin, kun kauhan ollessa ala-asennossa. Varomaton nosto ja runko-ohjauksen kääntö sivulle saattaa kaataa koneen. Ajele ensialkuun varovasti, jotta opit tuntemaan koneen rajat. Aja jyrkissä rinteissä aina pystysuuntaan, ei ikinä poikittain rinnettä pitkin.
Tontilla pörisevä työkone vetää monesti katsojia ja naapureita paikalle kärpäspaperin lailla. Pidä koko ajan huoli, että yleisö pysyy riittävän kaukana heiluvasta puomista, varsinkin jos koneen käytöstä ei ole paljon kokemusta. Mopon keulimisnäytöskin päättyi yleensä kaatoon, kun paikalla oli yleisöä.
Yhtä lailla urakoitsijan työkoneenkaan lähelle ei ole syytä mennä. Kuolleita kulmia, mihin on vaikea nähdä, on pienissäkin koneissa. Erityisen tärkeää on muistuttaa lapsille, että leikkipaikka on kaukana työmaasta. Lähelle ei saa tulla. Lasten ei myöskään ole syytä antaa kokeilla ajamista, vaikka kiinnostusta varmaan on ja inttämistä riittää.
Työkoneiden kanssa on turha myöskään lähteä ”esittämään” työn suorittamiseen kuulumattomia juhannusliikkeitä, ei edes ammattilaisen.
Konevuokraus on yleistynyt Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana erittäin paljon. Myös ammattiurakoitsijat vuokraavat nykyään yhä enemmän kalustoa urakoihinsa. Näin koneiden aiheuttamat kulut on helppo laskea tarjoukseen ja koneen kokoluokka on aina valittavissa oikein. Pitoajan voi rajata myös tarkkaan vain urakan mittaiseksi.
Maassamme on runsaasti koneita vuokraavia yrityksiä, mutta myös yksityisen puolen tarjonta kannattaa ottaa huomioon. Nettivuokrauksesta löytyy runsas tarjonta alan koneita sekä varusteita koko Suomen alueelta. Vuokraustoiminto on tehty erittäin helpoksi, ja sivuston Nettimaksu-toiminnon kautta vuokraus on selkeää ja turvallista kaikille osapuolille sopimusyksityiskohtien jäädessä talteen.
Konepörssin nettisivuilla voit tutustua lukuisiin aiheen ympärille kirjoitettuihin artikkeleihin ja vuokrauspalveluita tarjoaviin yrityksiin. Laita hakusanaksi vaikkapa vuokraus.
Olli Päiviö