Auton vuokranottajan ABC

OHJEET VUOKRALLEOTTAJALLE

Näin vuokraat auton turvallisesti

Autoa ei aina kannata omistaa. Jos tietynlaisen kulkupelin tarve on vain hyvin satunnaista, vuokraaminen on varteenotettava vaihtoehto. Näillä Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen neuvoilla auton vuokraaminen onnistuu.

 

1. Tarkasta vuokranantajan henkilöllisyys

Vuokratessasi autoa yksityishenkilöltä tai pieneltä tuntemattomalta yritykseltä, on tärkeää varmistaa vuokranantajan henkilöllisyys. Myös rekisteröintitodistus on syytä pyytää nähtäväksi, jotta voit varmistua vuokranantajan todella olevan auton omistaja.

Haltija ei saa vuokrata autoa ilman omistajan antamaa kirjallista lupaa. Jos esimerkiksi auton omistajana on rahoitusyhtiö, pitää haltijalla olla rahoitusyhtiön lupa auton vuokraamiseen. Soittokierros pariin rahoitusyhtiöön paljasti, ettei tällaista lupaa kovin herkästi – jos ollenkaan – myönnetä.

 

2. Varmista, että autossa on kaskovakuutus

Varmista vuokranantajalta, että vuokrattavaan autoon on hankittu kaskovakuutus, joka korvaa auton korjauskulut, jos se syystä tai toisesta vahingoittuu vuokrauksen aikana.

Vakuutuksissa on pääsääntöisesti aina omavastuuosuus, jonka joudut vahinkotilanteessa korvaamaan vuokranantajalle. Omavastuuosuuden suuruus voi vaihdella vuokranantajan tekemästä vakuutussopimuksesta riippuen. Omavastuuosuuden suuruus onkin aina syytä merkitä vuokrasopimukseen.  

 

3. Tarkasta auton kunto

Tarkasta auton kunto vuokranantajan kanssa ennen kuin otat auton käyttöösi ja myös autoa palauttaessasi. Tarkastaminen onnistuu parhaiten valoisaan aikaan, auton ollessa puhdas. Käykää läpi auton kaikki pinnat. Erityistä huomiota on syytä kiinnittää auton puskurien päihin, kylkiin, vanteisiin, ovien päihin, tuulilasiin ja takapuskurin yläosaan tavaratilan lastausaukon kohdalla. Perehtykää myös rengastyyppiin ja renkaiden kuntoon, valojen toimivuuteen sekä mahdollisiin repeämiin ja virheisiin sisustuksessa (huom. tarkastakaa myös kattoverhoilun kunto).

Kirjatkaa viat paperille, joka vahvistetaan allekirjoituksin. Näin ne eivät pääse unohtumaan. Jos auto on palautettaessa samanlaisessa kunnossa kuin luovutushetkellä, pyydä vuokranantajalta kirjallinen kuittaus asiasta.

 

4. Tee vuokrasopimus huolella

Tee vuokranantajan kanssa aina kirjallinen vuokrasopimus, jossa on sovittu kaikista vuokraukseen liittyvistä olennaisista seikoista. Lue sopimus huolellisesti läpi. Jos jokin kohta sopimuksessa jää mietityttämään tai et sitä ymmärrä, ota se rohkeasti vuokranantajan kanssa puheeksi. Varmista, että saat toisen kappaleen sopimuksesta itsellesi.

Vuokrasopimuksessa on tärkeä sopia ainakin seuraavista asioita:

·         vuokrahinta ja vuokra-aika,

·         mihin auto palautetaan,

·         sisältyvätkö vuokrahintaan rajoittamattomat kilometrit vai veloitetaanko kilometreistä erikseen,

·         vakuutusten kattavuus ja vuokralleottajan omavastuu vahingon sattuessa,

·         miten toimitaan auton vikaantuessa tai kolaritapauksissa,

o   Mihin sinun pitää ensiksi olla yhteydessä? Monesti vakuutusyhtiöt/vuokranantajat saattavat edellyttää tietyn hinausliikkeen tai korjaamoketjun palvelujen käyttämistä.

·         täytyykö auto tankata ennen palautusta,

·         saako autolla ajaa Suomen rajojen ulkopuolelle (auton vieminen maasta toiseen saattaa edellyttää valtakirjaa vuokranantajalta)

 

5. Kysy neuvoja auton käytössä

Vuokranantajan tulisi antaa sinulle riittävä perehdytys auton käyttöön. Jos perehdytys on puutteellinen tai unohtuu kokonaan, kannattaa rohkeasti kysellä auton käytöstä. Selvitä vuokranantajalta auton keskeiset toiminnot, hallintalaitteiden sekä turvavarusteiden käyttö ja valojen toiminta. Auton käyttämä polttoainekin on hyvä tarkistaa, jotta tankatessa ei tule ongelmia.

Erityisesti isoa paketti- tai matkailuautoa vuokratessa on tärkeää selvittää, miten suuri auto käyttäytyy ajossa ja millainen näkyvyys autosta on ulos.

Pitkällä akselivälillä oleva auto oikaisee käännöksissä. Pitkä peräylitys (taka-akselin ja perän välinen osa autoa) puolestaan siirtyy oikealle, käännettäessä vasemmalle. Myös peruuttaminen edellyttää peilien käyttöä.

Katveet ovat peileistä huolimatta tavallista henkilöautoa haasteellisempia eli takaviistoon ja auton taakse ei useinkaan pysty havainnoimaan ollenkaan. Nämä haasteet on huomioitava ennakoimalla sekä valitsemalla ajolinja huolellisesti.

Myös paketti- tai matkailuauton korkeuteen liittyvät omat haasteensa – kuljettajan on havainnoitava totuttua ylemmäs. Esimerkiksi tien päälle kaartuvat puiden oksat tai liikennemerkit pakottavat ajamaan keskemmällä kuin henkilöautolla. Vastaavasti matalat sillat, pysäköintihallit, rakennuksista ulostyöntyvät parvekkeet, lipat yms. on muistettava huomioida tarkasti.

Katso vuokrattavat autot täältä

 

Teksti: Tuomas Lehtonen
Kuva: 123rf

Lomaile kotimaassa
//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg