Auton vuokranantajan ABC

Huomioi ainakin nämä asiat, kun annat autosi vuokralle

Seisooko autosi pitkiä aikoja joutilaana? Oletko harkinnut sen vuokraamista?

Satunnaisella vuokraustoiminnalla rahoitat auton ylläpitoa ja säännöllisempi vuokraustoiminta voi tuoda jopa ansioita. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kehottaa huomioimaan seuraavat asiat, jos ryhdyt tuumasta toimeen.

 

1. Varmista vakuutuksesi kattavuus

Ilmoita vuokraustoiminnasta vakuutusyhtiöllesi. Tarkista samalla autosi kaskovakuutuksen taso ja ehdot. Mitä vakuutuksesi korvaa? Entä kuinka suuri on omavastuu? Vakuutusyhtiöillä on usein juuri tätä tarkoitusta varten räätälöityjä vakuutuskokonaisuuksia bonusmenetysten ja erilaisten petos- ja väärinkäytöstapausten varalle. Autoa vuokratessa kannattaa valita mahdollisimman kattava kaskovakuutus. Vuokraustoiminnan vaikutus vakuutuksen kattavuuteen ja hinnoitteluun vaihtelee vakuutusyhtiökohtaisesti.

 

2. Huomioi verotus

Vuokraustoiminnasta saamasi tulot ovat sinulle veronalaista pääomatuloa, joten ne tulee ilmoittaa verottajalle. Kaikki vuokrauksesta syntyneet menot (esimerkiksi auton huolto- ja korjauskulut, polttoainekulut ja vuokraustoiminnan markkinointikulut) voidaan kuitenkin vähentää verotettavasta tulosta verottajan ohjeiden mukaisesti. Jos käytät autoa osittain itse, voit vähentää vain vuokraustoiminnan laajuutta vastaavan osan kuluista.

Vuokratuloista sinun tulee maksaa 30 prosenttia pääomatuloveroa 30 000 euroon asti. Jos kaikki yhteenlasketut pääomatulosi nousevat tätä korkeammiksi, maksat ylimenevältä osalta 34 prosenttia veroa. Pääomatulot kirjataan veroilmoitukseen ja ne avataan tarkemmin veroilmoituksen liitteeksi tulevalla lomakkeella. Vuokraustoiminnasta syntyviä kuitteja verottajalle ei toimiteta, mutta ne tulee säilyttää.

Lue lisää pääomatulojen verotuksesta tästä

 

3. Tarkasta henkilöllisyys ja ajo-oikeus

Ennen kuin luovutat auton toisen henkilön käyttöön, muista tarkastaa hänen henkilöllisyytensä ja ajo-oikeutensa ajokortista. Ajo-oikeuden riittävyys kannattaa tarkastaa erityisesti silloin, jos vuokraat kokonaismassaltaan yli 3500 kg:n kuorma- tai asuntoautoa tai jos autoa on tarkoitus käyttää perävaunun vetämiseen.

Henkilöauton kuljettamiseen oikeuttavalla B-luokan ajo-oikeudella saa ajaa autoa, jonka rekisteröintitietoihin merkitty kokonaismassa on enintään 3500 kg ja joka on rekisteröity kuljettajan lisäksi enintään kahdeksalle henkilölle.

B-luokan ajo-oikeus oikeuttaa kuljettamaan myös ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja jossa hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on enintään 750 kg tai ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg mutta ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 3 500 kg.

Valmistaudu todistamaan myös oma henkilöllisyytesi ja esittämään auton rekisteröintitodistus, josta ilmenee, että olet auton omistaja. Uusimmissa autoissa rekisteritiedot ovat sähköisiä. Rekisteröintitodistuksen teknisen osan voi kuitenkin tulostaa veloituksetta Trafin verkkosivujen kautta.

 

4. Tee vuokrasopimus huolella

Tee vuokralleottajan kanssa aina kirjallinen vuokrasopimus, jossa on sovittu kaikista vuokraukseen liittyvistä olennaisista seikoista. Käy sopimus vuokralleottajan kanssa kohta kohdalta läpi ennen auton luovutusta ja anna hänelle toinen kappale sopimuksesta.

Vuokrasopimuksessa on tärkeä sopia ainakin seuraavista asioita:

·         vuokrahinta ja vuokra-aika,

·         mihin auto palautetaan,

·         saako autoa ajaa rajoituksetta vai veloitatko kilometreistä erikseen,

·         vakuutusten kattavuus ja vuokralleottajan omavastuu vahingon sattuessa,

·         miten toimitaan auton vikaantuessa tai kolaritapauksissa,

o   Mihin vuokralleottajan tulee olla yhteydessä? Monesti vakuutusyhtiöt saattavat edellyttää tietyn hinausliikkeen tai korjaamoketjun palvelujen käyttämistä.

·         palautetaanko auto täydellä tankilla,

·         saako autolla ajaa Suomen rajojen ulkopuolelle (auton vieminen maasta toiseen edellyttää valtakirjaa auton omistajalta).

5. Tarkasta auton kunto

Tarkasta auton kunto ennen auton luovutusta ja sen palautuessa yhdessä vuokralleottajan kanssa. Tarkastaminen onnistuu parhaiten valoisaan aikaan tai valoisassa hallissa, auton ollessa puhdas.

Käykää läpi auton kaikki pinnat. Erityistä huomiota on syytä kiinnittää auton puskurien päihin, kylkiin, vanteisiin, ovien päihin, tuulilasiin ja takapuskurin yläosaan tavaratilan lastausaukon kohdalla. Perehtykää myös rengastyyppiin ja renkaiden kuntoon, valojen toimivuuteen sekä mahdollisiin repeämiin ja virheisiin sisustuksessa (huom! Tarkastakaa myös kattoverhoilun kunto).

Kirjatkaa viat paperille, joka vahvistetaan allekirjoituksin. Näin ne eivät pääse unohtumaan. Jos auto on palautettaessa samanlaisessa kunnossa kuin luovutushetkellä, voit antaa vuokralleottajalle tästä kirjallisen kuittauksen.

Sekä ennen että jälkeen vuokrauksen on hyvä vilkaista myös konepellin alle ja tarkastaa, että öljyn sekä jäähdytys- ja jarrunesteen määrät ovat riittäviä. Tarvittaessa on hyvä lisätä myös lasinpesunestettä.

 

6. Neuvo auton käytössä

Perehdytä vuokralleottaja auton käyttöön. Käy läpi hallintalaitteiden ja valojen toiminta, auton keskeisimmät turvallisuusvarusteet sekä auton käyttämä polttoaine. Talvella on hyvä kertoa, onko autossa nasta- vai kitkarenkaat.

Jos vuokraat isoa paketti- tai matkailuautoa, muista kertoa auton ison koon aiheuttamista erityispiirteistä, jotka eivät ole itsestään selviä pelkästään henkilöautoa ajaneelle.

Pitkällä akselivälillä oleva auto oikaisee käännöksissä. Pitkä peräylitys (taka-akselin ja perän välinen osa autoa) puolestaan siirtyy oikealle, käännettäessä vasemmalle. Myös peruuttaminen edellyttää peilien käyttöä.

Katveet ovat peileistä huolimatta tavallista henkilöautoa haasteellisempia eli takaviistoon ja auton taakse ei useinkaan pysty havainnoimaan ollenkaan. Nämä haasteet on huomioitava ennakoimalla sekä valitsemalla ajolinja huolellisesti.

 

Myös paketti- tai matkailuauton korkeuteen liittyvät omat haasteensa – kuljettajan on havainnoitava totuttua ylemmäs. Esimerkiksi tien päälle kaartuvat puiden oksat tai liikennemerkit pakottavat ajamaan keskemmällä kuin henkilöautolla. Vastaavasti matalat sillat, pysäköintihallit, rakennuksista ulostyöntyvät parvekkeet, lipat yms. on muistettava huomioida tarkasti.

 

 Teksti: Tuomas Lehtonen

 Kuva: 123rf

//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg