Nappaa Marttojen vinkit joulusiivoukseen

Joulu on iso juhla ja on mukavaa kun koti on siisti. Silti siivouksen kanssa ei kannata liioitella. Marttojen vinkeillä vähennät joulusiivouksesta tulevaa stressiä. 

Joulusiivous jakaa sukupolvia ja mielipiteitä: joillekin kodin totaalinen siivous lattiasta kattoon ja jopa lattialistojen alta on valmistautumismatka jouluun. Osalle puolestaan joulusiivous on yhtä tuskaa ja viimeisten iltojen rypistys. Aloita siivous ajoissa, niin pääset nauttimaan joulusta jo aiemmin, ilman kiirettä!

Marttaliitto ry:n neuvonnan johtaja Teija Jerkku myöntää, ettei edes hänelläkään ole antaa yhtä kaikille sopivaa neuvoa siihen miten välttää joulusiivouksesta kerääntyvä ahdistus ja vaatimustaso. 

- Joulusiivouksen tekotavat ovat erittäin vahvasti elämäntilanteen ja persoonallisuuden ohjaamia. Yhden yhteisen neuvon voin toki antaa: huomioi omat voimat sillä joulusiivouksen kanssa ei kannata liioitella. 

Joulu kaapissa?

Martoilla on ollut jo pitkään slogan, joka kolahtaa monella johonkin kipeään muistoon tai jopa omaan tapakulttuuriin: jos aiot viettää joulusi kaapissa, niin sitten voit siivota ne. 

Sanonta pohjautuu monen haluun siivota joulun alla kaiken. Siis aivan kaiken.

- On aivan totta, että ne kaapitkin on siivottava joskus. Silti on syytä pohtia onko joulun alusaika juuri siihen oikea ajankohta. 

Jerkku neuvoo aloittamaan joulusiivouksen huolellisella suunnittelulla ja hyvissä ajoin. On hyvä tarkastella kodinhoidon kannalta ne asiat jotka olisi hyvä tehdä jo aiemmin ja ne asiat jotka kannattaa jättää lähemmäs joulua. Jos perusteellisen joulusiivouksen tekee jo marraskuussa, joutuuko siivoamaan uudestaan vielä jouluksi?

- Jouluaatto on tänä vuonna maanantai, joten hyvä vaihtoehto joulusiivoukselle on tavallinen viikkosiivous ja tavaroiden paikoilleen laitto. 

Jerkku muistuttaa, että joulu ajoittuu vuoden pimeimpään aikaan, ja aiheuttaa myös sotkua. Lahjapaperit, elävä kuusi ja ruoanlaitto tuo omat haasteensa, joten voisiko isomman siivouksen tehdäkin vasta joulun jälkeen?

- Pimeä vuodenaika ja joulun pitäisi tuoda mukanaan armollisuutta. Joulusiivouksen ei tarvitse olla sen kummempaa eikä joulumieltä mitata sillä onko ikkunat pesty ja jalkalistojen alta pyyhitty vuoden pölyt. 

Joulu tulee siivoten?

Uuden ja vanhan tapakulttuurin risteyskohdassa yritetään etsiä yhteneväisiä elementtejä. Pinnalla oleva järjestelyinto suosittelee säännöllistä ylläpitosiivousta. Vanhempi sukupolvi siivoaa jouluksi kaiken; kirjahyllyn kirjat imuroidaan ja väliovet pestään kiiltäviksi.

- Kummassakaan tyylissä ei ole mitään väärää. Joillekin kerralla kaiken siivoaminen on valmistautumismatka jouluun ja nautinto. Jos jättiurakasta tulee puolestaan rättiväsyneeksi tai marttyyriksi, niin sitten olisi hyvä viheltää peli poikki. 

Jerkun mukaan yksi helpottava tekijä voisi olla ennakkojoululahjana tarjottava joulusiivousapu; joko ystävien kesken tai työllisyyspalveluina. Myös harvoin käytettävien siivouslaitteiden vuokraus on Jerkun mielestä monen siivoojan stressin poistaja. 

- Höyrypesuri on esimerkiksi kylpyhuoneiden siivouksen kannalta sellainen työväline jota harvan kodissa on. Se vaatii paljon säilytystilaa, joten jos sen vuokraaminen on mahdollista, kannattaa se ehdottomasti hyödyntää. 

Marttojen puhelinneuvonta ja chat-palvelut ovat auki joka viikko, mutta aukioloajat laajentuvat joulukuussa, kun joulu-chat aukeaa. Jerkku toteaa, että vuodesta toiseen joulusiivous näkyy myös keskustelukanavalle tulevissa kysymyksissä. 

- Eniten kysytään neuvoa juuri pesutilojen ja saunojen perusteellisempaan siivoukseen. Puhdas sauna on monelle joulun tuova elementti, kieltämättä myös minullekin, Jerkku naurahtaa. 

Tässä Marttojen vinkit joulusiivoukseen: 

1. Käy hyvissä ajoin läpi kotisi siivoustarpeet

2. Punnitse samalla omaa jaksamista ja sitä, mikä on järkevää.

3. Onko sinulla jokin joulusiivousperinne joka tekee sinulle joulun?

4. Mitä isompia asioita voisit tehdä jo marraskuussa?

5. Tee jotain joka viikko, äläkä jätä kaikkea rypistystä viimeiseen viikkoon.

6. Voisiko jakaa tehtäviä muille perheenjäsenien tehtäväksi niin, ettei yksi tee kaikkea?

7. Siivouspalveluita tarjoavat yritykset ovat kiireisiä joulun alla, mutta voisiko ystävien kesken järjestää siivousringin? Tai ottaa ystävän lapsia hetkeksi hoitoon jotta toisessa kodissa voidaan siivota rauhassa?

8. Voitko tarjota naapurin nuorelle jonkun isomman siivoustehtävän ja samalla antaa jhänelle hieman joulurahaa?

9. Voisitko sittenkin siivota perusteellisemmin vasta joulun jälkeen: varsinkin jos kotiisi tulee elävä joulukuusi?

10. Niin joulusiivouksessa kuin muussakin siivouksessa iso tekijä on toimivat siivousvälineet. 

Jätä nämä suosiolla lähemmäs joulua:

- uunin pesu ja keittiön isompi siivous

- jääkaapin perusteellinen siivous, mahdollinen karsiminen ja kylmemmäksi säätö

Mitä palveluita voisit hyödyntää Nettivuokraus.com-sivustolta?

Vuokraa:

- tekstiilipesuri

- höyrypesuri

- ikkunapesuri

- Muut siivoustarvikkeet

 

Teksti: Outi Suoranta

Kuva: 123rf

//www.nettivuokraus.com/build/images/loader.svg